Iako su Appleovi mobilni uređaji općenito sigurniji od telefona koje pokreće Android, jučer je otkriven opasan propust u FaceTimeu putem kojeg su korisnici Appleovih uređaja mogli prisluškivati korisnike iPhonea, iPadova i Macova. Riječ je o noćnoj mori za privatnost jer se pokazalo koliko je prisluškivanje na navodno iznimno sigurnim uređajima jednostavno. Iz Applea su reagirali na ovaj propust i onemogućili opciju grupnog FaceTimea putem koje se mogao iskoristiti ovaj propust, no na Engadgetu su objavili kako su im neki korisnici javili kako su i dalje mogli iskoristiti propust tako da je trenutačno najbolje isključiti ovu Fa.

Prilikom pozivanja putem FaceTimea, prije nego se korisnik javio, pozivatelj je mogao dodati svoj broj u grupni razgovor – tada bi se bez znanja primatelja poziva aktivirao mikrofon na tom telefonu te je pozivatelj mogao prisluškivati osobu koju je nazvao. Dakle, netko vas je mogao nazvati putem FaceTimea, a ako vi niste htjeli odgovoriti na poziv (ili niste čuli poziv), pozivatelj je sam mogao aktivirati mikrofon na vašem telefonu i slušati o čemu pričate (korisnici su mogli prisluškivati samo na uređajima koji podržavaju grupne razgovore putem FaceTimea).

Možemo samo zamisliti situaciju u kojoj se ljudi ne žele nekome namjerno javiti i komentiraju kako je ta osoba dosadna i ne žele pričati s njom, a pozivatelj cijelo vrijeme može prisluškivati taj razgovor pa je jasno o koliko je opasnom propustu riječ. No niti to nije sve – ako primatelj poziva pritisne Home tipku ili tipku za zvuk kako bi odbio poziv, može se aktivirati videopoziv tako da će ih korisnici moći i prisluškivati i gledati.

Iz Applea su prvo na brojne novinarske upite odgovorili kako su svjesni problema i rade na njegovom popravku, što možemo očekivati krajem tjedna putem softverske nadogradnje. Iz Cookove kompanije naknadno su isključili opciju grupnog FaceTimea (navodno je, kao što smo spomenuli, dio korisnika i dalje imao problema s propustom i nakon toga), a ako želite biti sigurni da vas nitko neće prisluškivati, ovu opciju možete jednostavno isključiti u postavkama, pod opcijom FaceTime.

Izvor: Engadget