Privilegija i teret istovremeno: Njemački Rheinmetall Ukrajini da prva isproba njihov "najjači tenk na svijetu"

Ukrajina će možda imati priliku kupiti vrhunski njemački tenk, dok čeka na isporuku starijih verzija američkog tenka Abrams i njemačkog tenka Leopard.

Branimir Vorša | 10.03.2023. / 14:43

Panther KF51
Panther KF51 (Foto: Rheinmetall Defence)

Nabava tenka Panther KF51 slijedeće generacije dala bi Ukrajini priliku da preskoči starije tenkove koje zapadni donatori šalju, kao i tenkove većinom iz doba Hladnog rata koje Ukrajina već koristi. Ipak, preuzimanje neprovjerenog vozila moglo bi dodatno opteretiti ukrajinsku vojsku koja se bori već i s tim da u svoje oružane snage uključi starije zapadnjačke modele tenkova.

Ugledna njemačka tvrtka Rheinmetall, koja je razvila KF51, uvjerena je da bi njihova ideja za Ukrajinu mogla biti uspješna. Armin Papperger, izvršni direktor te tvrtke, rekao je njemačkim poslovnim novinama Handelsblatt da bi Panther mogao biti isporučen Ukrajini "za 15 do 18 mjeseci" te da razgovaraju sa službenim Kijevom o toj mogućnosti.

Papperger je rekao da je Ukrajina također izrazila interes za Rheinmetallovu novu generaciju borbenog vozila pješaštva tipa Lynx.

Rheinmetall navodno pregovara s Ukrajinom i o izgradnji tvornice tenkova u toj zemlji, iako nije jasno koji tenkovi bi se tamo proizvodili, Panther ili stariji Leopard 2.

KF51 Panther je novi tenk s nekim starim značajkama. Njegov trup se temelji na Leopardu 2, ali kupola sadrži Rheinmetallov Future Gun System sljedeće generacije, glatki top od 130 milimetara, koji zamjenjuje standardni top od 120 mm, koji se nalazi na zapadnim tenkovima kao što su M1 Abrams, Leopard 2 i britanski Challenger 2.

"Najjači borbeni tenk na svijetu"

Novi Panther također ima napredne značajke, uključujući lansere za lebdeće streljivo HERO 120, koje tenku daje mogućnost ugrađenog samoubilačkog drona. Sofisticirane mogućnosti umrežavanja omogućuju mu da se integrira u lance za otkrivanje i pucanje, kao i mogućnost kontrole "wingman" bespilotnih kopnenih vozila, navodi Rheinmetall, koji Panther opisuje kao "istinski softverski definiran tenk".

Rheinmetall je prošlog ljeta predstavio Panther na sajmu u Parizu i reklamirao ga kao najjači borbeni tenk na svijetu, piše Handelsblatt.

Dvije su značajke po kojima se taj tenk ističe. Jedna je automatski punjač koji zamjenjuje člana posade koji puni streljivo u glavni top, omogućujući tenku tročlanu posadu, umjesto četvorice koja se obično nalazi na zapadnim tenkovima (ruski tenkovi također koriste automatski punjač za tročlanu posadu). Druga je da poput najmodernije inačice Abramsa, kupola Panthera može biti bez posade, s posadom koja upravlja vozilom iza debljeg oklopa trupa tenka.

Možda nije slučajno, bespilotna kupola i ugrađene bespilotne letjelice također su značajka ruskog tenka T-14 Armata sljedeće generacije, koji se prvi put pojavio 2014. godine. Ruska vojska kupila je samo nekoliko T-14 tenkova, vjerojatno zbog visoke cijene kao i proizvodnih i mehaničkih pitanja. Čini se da Kremlj također oklijeva angažirati T-14 u borbama u Ukrajini.

Lagan, ali i lakše oklopljen

Važno je naglasiti da Panther ima borbenu težinu od samo 59 tona, što je lakše od najnovijeg Leoparda 2A7, koji ima 67 tona, te Abramsa i Challengera, koji teže 70 do 80 tona, a oba koja bi Ukrajina trebala dobiti. Lakša vozila mogu lakše prijeći mostove ili blatnjav teren, što su ključni faktori na ukrajinskim ratištima.

S druge strane, dizajn tenka je kompromis, posebno kada je u pitanju težina. Naime, KF51 nije tako debelo oklopljen kao Abrams i Challenger. Umjesto glomaznih oklopnih ploča, Panther se više oslanja na aktivne i pasivne sustave zaštite, kao što su ometači, dimne zavjese i projektili za uništavanje nadolazećih protutenkovskih raketa.

Dobra prilika, ali...

Nema sumnje da Ukrajina treba više tenkova. Iako je Ukrajina uspjela nadoknaditi neke gubitke stavljanjem u službu više od 500 zarobljenih ruskih tenkova, i dalje će joj trebati strana vozila, jer su dizajni iz sovjetske ere koje je imala prije rata uništeni ili istrošeni.

Na kraju treba istaknuti i činjenicu da zasad niti jedna vojska još nije kupila KF51 tenk. Ako Ukrajina postane prva koja će upotrijebiti Panthera, tada će postati prva koja će se nositi s neizbježnim greškama. Uz sve izazove s kojima se Ukrajina već suočava, to je ipak rizik.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti