Privremeno prekinuta proizvodnja Fiatova električnog automobila

Potražnja je manja od očekivane pa su iz Fiata odlučili da je najbolje privremeno pauzirati proizvodnju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2024. / 16:00

Fiat 500e (Foto: Afp)

Iz Stellantisa su objavili kako će pauzirati proizvodnju njihova potpuno električnog modela Fiat 500e. Proizvodnja je stavljena u mirovanje prije nekoliko dana, a ponovni početak očekuje se za nešto manje od mjesec dana. Razlog zbog kojeg su se iz Fiata odlučili na ovaj potez nije neki štrajk ili problemi u proizvodnji, već pad potražnje za njihovim električnim automobilom, odnosno kako su to iz ove kompanije službeno naveli - “velike poteškoće” s kojima se suočavaju europski proizvođači električnih vozila.

Fiat Grande Panda Novi električni automobil poznatog brenda proizvodit će se u Srbiji, a zbog jednog razloga mogao bi privući brojne kupce

Fiat 500e trenutačno se proizvodi u tvornici Mirafiori u Torinu, a iz Fiata su ranije najavili veliku transformaciju te tvornice. Planiraju investirati čak 100 milijuna eura, kako bi se u njoj mogla proizvoditi hibridna verzija električnog modela Fiat 500, ali i kako bi se u njoj mogle proizvoditi baterije boljih performansi. Proizvodnja hibridne verzije ovog automobila očekuje se između sljedeće i 2026. godine.

Što se aktualne električne verzije ovog automobila tiče, na Areni EV naglašavaju kako, iako u Fiatu krivce za slabiju potražnju vide u politici i nedostatku poticaja, još veći problem leži u jednoj drugoj stvari. Cijeni, odnosno omjeru uloženog i dobivenog.

Tako Fiat 500e s 42kW baterijom na većini europskih tržišta stoji od 35 tisuća eura, dok se za tisuću eura više može kupiti električna Kia EV3, vozilo većih dimenzija s baterijom puno većeg kapaciteta i boljim performansama. Također, podsjećaju i kako je na tržištu dostupan i Citroen e-C3 koji Fiatu može parirati po veličini i performansama, a njegova početna cijena iznosi 23.300 eura. Naravno, oni koji razmišljaju o kupovini električnog modela Fiat 500 neće uspoređivati samo brojke vezane uz dimenzije i baterije, no manjak potražnje ipak ukazuje na to kako bi ovaj automobil ipak moga biti preskup. Treba naglasiti kako je Italija ove godine ipak promijenila ploču pa su najavili plan težak skoro milijardu eura koji uključuje poticaje za kupovinu električnih vozila i plug-in hibrida, no čini se kako niti to nije pomoglo Fiatu.

Fiat Panda Fiat prikazao koncept električne Pande

Pored dobro poznatih problema na ovom tržištu, prvenstveno zbog više cijene električnih vozila u odnosu na benzince slične kategorije te više puta spomenute probleme s punjenjem i dosegom, američki i europski proizvođači automobila našli su se pred još jednim izazovom. Konkurencijom iz Kine.

Njihova vozila danas nude odlične opcije i naprednu tehnologiju po pristupačnoj cijeni i time predstavljaju prijetnju tradicionalnim automobilskim kompanijama sa zapada. Zato su kompanije počele mijenjati planove vezane uz elektrifikaciju te im se više toliko ne žuri u potpunosti prijeći na struju, već će u svojoj ponudi zadržati i modele s benzinskim motorima i hibride duže nego su prije planirali.

Izvor: Euronews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti