Problem za problemom ugrožavaju europski svemirski program

Posljednji let Vege trebao se dogoditi u proljeće 2024., ali je odgođen do rujna.

Hina | 15.12.2023. / 08:03

Raketa Vega C (Foto: Arianespace)

 Završni let talijanske rakete Vega odgođen je nakon što su ključni dijelovi nestali, dok je posljednji test nove europske rakete Ariane 6 propao, izvijestila je Europska svemirska agencija (ESA) o najnovijim poteškoćama europskog svemirskog programa.

Agencija je navela da neuspjeli test gornjeg dijela Ariane 6 ne bi trebao utjecati na planove za inauguracijski let sredinom 2024. Europa se natječe da obnovi neovisni pristup svemiru nakon što je Ariane 6 doživjela ponovljene odgode, a Vega C je bila prizemljena nakon neuspjelog lansiranja.

Posljednji let Vege trebao se dogoditi u proljeće 2024., ali je odgođen do rujna nakon što su dva od četiri velika spremnika za gorivo nestala iz tvornice u Italiji, rekli su dužnosnici ESA na konferenciji za novinare.

Europska raketa Ariane 5 polijeće u svoju posljednju misiju Europa ostaje bez neovisnog pristupa svemiru: Raketa Ariane 5 poletjela u svoju posljednju misiju

Gubitak je prvi put prijavila stručna publikacija European Spaceflight koja je izvijestila da su spremnici pronađeni "smrvljeni" i neupotrebljivi na odlagalištu, zajedno s otpacima metala.

Budući da nema rezervnih dijelova osim onih koji su korišteni u testiranju, što bi moglo biti rizično za ponovnu upotrebu, plan je prilagoditi nešto veće spremnike dizajnirane za novi model Vege C, rekao je Toni Toker-Nielsen, direktor transporta ESA.

Rekao je da izgubljeni spremnici Vege nisu ukradeni, ali nije imao objašnjenje kako su završili na odlagalištu.

Prema francuskoj svemirskoj agenciji, Vega koristi gorivo pohranjeno u četiri spremnika od 142 litre. Vega C nije uspio na svom drugom zadatku prije gotovo godinu dana, uništivši dva satelita za snimanje. Ponovno će poletjeti između sredine studenog i sredine prosinca 2024., rekao je Toker-Nielsen.

Za veću Ariane 6, test paljenja gornjeg dijela u Lampoldshauenu u Njemačkoj 7. prosinca trebao je proučiti radne granice u degradiranim uvjetima i druge faktore. Nažalost, imali smo prekid od dvije minute u testiranju paljenja, rekao je Toker-Nielsen novinarima.

Raketa Ariane 6 Još jedan uspješan test za novu ESA-inu raketu: Ariane 6 je gotovo spremna za let

Proizvođač ArianeGroup analizira razloge, dodao je, ističući da nema znakova da će neuspjeli test odgoditi inauguracijski let, predviđen od sredinu lipnja do kraja srpnja 2024.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti