Problemi se nastavljaju: Apple više nije najvrjednija kompanija na svijetu

Nakon informacija kako Apple očekuje smanjenje potražnje za svojim telefonima u drugoj polovici godine ponovno je smanjena cijena njihove dionice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.05.2016. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Apple iz kvartala u kvartal obarao rekorde kada je u pitanju profit i prodaja pametnih telefona, početkom ove godine pojavili su se prvi veći problemi koji su, osim smanjenjem zarade, rezultirali i prvim padom prodaje iPhonea u povijesti. Tijekom ove godine smanjena je i prodaja Macova, potražnja za iPadovima već duže vrijeme nije zadovoljavajuća, dok Apple Watch usprkos tome što je prodan u oko 12 milijuna komada, ipak nije ispunio očekivanja većine analitičara. Iako se neki nadaju kako bi novi model iPhonea kojeg će Apple predstaviti u rujnu mogao popraviti stvar, jučer su se pojavile glasine vezane uz Appleovog najvećeg dobavljača čipova (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) te će prema tim informacijama isporuka čipova tijekom vrhunca sezone biti osjetno manja u odnosu na prošle godine.

To bi moglo značiti, upozoravaju analitičari, da Apple smanjuje narudžbe za iPhone 7, odnosno kako očekuju slabiju prodaju nadolazećeg modela u odnosu na iPhone 6/6s i 6 Plus/6S Plus. S obzirom kako Cookova kompanija najviše novca zarađuje upravo prodajom telefona, smanjenje isporuka telefona odrazit će se i na pad prihoda i profita kompanija – iako uvijek postoji mogućnost Appleove suradnje s drugim proizvođačima čipova. Ove su se informacije odmah odrazile na cijenu dionice Applea koja je pala na najnižu razinu još od lipnja 2014. godine te je ova kompanija izgubila milijarde dolara tržišne vrijednosti. Cijena dionica Applea tako je tijekom jučerašnjeg dana pala za 2,4 posto te je na kraju trgovanja iznosila 90,34 dolara, a tržišna vrijednost kompaniji pri zatvaranju burze iznosila je 494,83 milijarde dolara te Apple nakon dugo vremena više nije najvrjednija kompanija na svijetu (kada je u pitanju tržišna vrijednost kompanija).

Apple je na prvom mjestu zamijenio Alphabet, kompanija pod koju spada i Google te, prema The Wall Street Journalu, njena tržišna vrijednosti sada iznosi 494,86 milijardi dolara. Ove će se vrijednosti, naravno, nastaviti mijenjati te će biti zanimljivo vidjeti hoće li se tijekom sljedećeg tjedna nastaviti Appleov pad ili će se ova kompanija ponovno vratiti na prvo mjesto.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti