Problemi za Apple: Prvi put u povijesti smanjena potražnja za iPhoneom

'iPhone bi trebao dobiti više inovativnih opcija koje će oživjeti korisničko iskustvo, poput novog dizajna te softverskih i hardverskih opcija'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2016. / 09:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još prije nekoliko mjeseci Tim Cook najavio je kako u ovom kvartalu možemo očekivati smanjenje isporuka iPhonea, a posljednja predviđanja tržišnih analitičara govore kako bi, u najgorem slučaju, isporuka Appleovih telefona mogla biti manja nego što je bila 2014. godine. Dosadašnja očekivanja za fiskalnu 2016. kretala su se između 210 i 230 milijuna isporučenih telefona, dok Ming-Cho Kuo, jedan od najpoznatijih analitičara koji prati Apple, kaže kako će broj isporuka biti još manji od tih predviđanja te će u najgorem mogućem slučaju ova kompanija isporučiti 190 milijuna iPhonea (što je 18 posto smanjenje u odnosu na godinu ranije te iznosi tri milijuna manje u odnosu na 2014. godinu).

Čak i u slučaju najboljeg scenarija, prema kojem će Apple isporučiti 205 milijuna telefona, ova će kompanija isporučiti pet milijuna telefona manje od prijašnjih očekivanja te će zabilježiti 11,6 postotni pad u odnosu na godinu ranije, a zanimljivo je da se očekuje kako će među top 5 brandova na mobilnom tržištu jedino Apple zabilježiti pad isporuka u ovoj godini. Kao ključne razloge smanjenja prodaje Kuo napominje smanjenje potražnje za pametnim telefonima s velikim ekranima kao i limitirane novitete koje bi u rujnu trebao donijeti iPhone 7, dok smatra kako prodaja nedavno predstavljenog iPhonea SE neće previše doprinijeti ukupnoj prodaji Appleovih telefona. 'Kako bi Apple zadržao veliki rast, iPhone bi trebao dobiti više inovativnih opcija koje će oživjeti korisničko iskustvo, poput novog dizajna te softverskih i hardverskih opcija', kaže Kuo.

No, ako su glasine vezane uz novi iPhone točne, iPhone 7 kojeg će Apple predstaviti u rujnu ne bi trebao donijeti neke revolucionarne i inovativne opcije – osim što će imati jači i bolji hardver, očekuje se da će biti vodootporan i još tanji, što nisu nikakve novosti na mobilnom tržištu. U posljednje vrijeme govori se kako bi Apple mogao predstaviti dva modela iPhonea 7 Plus – jedan klasični model, a drugi namijenjen mobilnim fotografima s kamerom koja bi omogućila 'kvalitetu slike poput DSLR aparata', imala bi 2-3x optički zoom i mogućnost snimanja kvalitetnih fotografija i u uvjetima slabog osvjetljenja.

Ipak, treba vidjeti hoće li Apple uopće predstaviti ovakav model (jer o njemu nema previše glasina) i, ako ga zaista predstave, kolika će biti njegova cijena jer će on sigurno biti skuplji od aktualnog 'Plus' modela čija cijena za uređaj sa 64GB memorije (jer 16GB sigurno neće biti dovoljno za pohranu velikih fotografija i videozapisa) iznosi 849 dolara.

Izvor: Mac Rumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti