Problemi za automobilsku industriju: Globalna nestašica poluvodiča i rastuće cijene sirovina mogle bi trajati dulje nego se predviđalo

Cijene sirovina za automobile dvostruko su, pa čak i trostruko veće nego u 2020. godini.

Hina | 28.06.2022. / 15:52

Automobilska industrija, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Globalna nestašica poluvodiča vjerojatno će zadavati probleme automobilskoj industriji barem do 2024. godine, procjenjuje u istraživanju objavljenom u utorak savjetodavna tvrtka Alix Partners.

Zbog procvata proizvodnje električnih automobila, kojima treba 10 puta više čipova nego benzincima ili dizelašima, možda ni veći proizvodni kapaciteti neće potpuno pokriti potražnju, upozoravaju autori istraživanja.

Proizvodnja bi trebala dosegnuti pretpandemijsku razinu najranije 2024. godine, procjenjuju u Alix Partnersu.

Slika nije dostupna Zbog nestašice čipova neki novi BMW-i nemaju podršku za Appleov CarPlay i Android Auto

Prodaja bi pak ove godine trebala pasti za 1,8 posto, na 78,9 milijuna automobila i lakih gospodarskih vozila.

Cijene sirovina za automobile na fosilna goriva dvostruko su veće u ovoj godini nego u 2020., a cijene sirovina za električne automobile gotovo trostruko veće, navodi se u istraživanju.

Cijena baterija trebala bi ponovo porasti, nakon višegodišnjeg pada, napominju autori.

Električna vozila u nižoj i srednjoj cjenovnoj kategoriji uskoro bi mogla sve više koristiti baterije od litij-željezo-fosfata, koje su teže i jamče manju udaljenost od konvencionalnih baterija, ali su jeftinije i ne ovise o rijetkim plemenitim metalima iz nestabilnih dijelova svijeta.

U 2035. Europa će biti globalni lider u segmentu isključivo električnih automobila čiji će udio u prodaji iznositi 83 posto. U Njemačkoj mogao bi dosegnuti i 96 posto.

Na globalnoj razini svaki drugi prodani automobil trebao bi biti električni, procjenjuju u Alix Partnersu.

Slika nije dostupna Novi udarac za europsko gospodarstvo: Zbog rata u Ukrajini usporava se i zaustavlja proizvodnja automobila

No, električni automobili zahtijevaju i infrastrukturu za punjenje, koju treba izgraditi kako ne bi bila svedena na priključak u domu vlasnika, upozorio je industrijski stručnjak Christian Siekmann.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti