Zbog nestašice čipova neki novi BMW-i nemaju podršku za Appleov CarPlay i Android Auto

BMW je krajem prošle godine isporučio dio automobila bez ekrana osjetljivih na dodir i još nekih opcija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2022. / 13:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi riješili problem, odnosno smanjili posljedice nestašice čipova, BMW se nedavno okrenuo novom dobavljaču čipova, no ta promjena donijela je i određene izazove. Naime, novi čipovi nisu kompatibilni s opcijama Android Auto i Appleovim CarPlayom tako da ova automobilska tvrtka isporučuje neke nove modele bez te opcije, odnosno njihovi vlasnici neće moći koristiti spomenute aplikacije.

Slika nije dostupna Nema navigacije, ni grijanih sjedala: Zbog nestašice čipova automobili se isporučuju bez određenih komponenti

Iz BMW-a nisu objavili o kojim je modelima automobila riječ, odnosno koliko su do sada vozila isporučili bez podrške za Android Auto i CarPlay. Prema informacijama objavljenima na Automotive News Europe, vozila bez podrške za te servise do sada su isporučena korisnicima u SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj.

Ovo nije prvi kompromis na koji su se u BMW-u odlučili zbog nestašice čipova - krajem prošle godine isporučili su dio automobila bez ekrana osjetljivih na dodir i još nekih opcija, zbog čega su kupci dobili 500 dolara.

Dobra vijest za one koji su kupili ili će tek kupiti BMW bez podrške za Googleovu i Appleovu aplikaciju jest da će se problem moći riješiti relativno jednostavno, softverskom nadogradnjom. Za čipove ugrađeni u naše automobile u prva četiri mjeseca ove godine potrebna je softverska nadogradnja da bi u potpunosti bili funkcionalni i nudili opcije Apple CarPlay/Android Auto te podršku za WiFi, odgovorili su iz BMW-a na novinarski upit.

Točan datum kada će to biti nije poznat, no iz BMW-a kažu kako bi to trebalo biti do kraja lipnja ove godine.

Slika nije dostupna Nema kraja krizi: Šef Intela očekuje da će se nestašica čipova nastaviti i 2024. godine

BWM, naravno, nije jedina kompanija koja se odlučila na ovakva neobična rješenja zbog nestašice čipova - GM u nekim automobilima nije ugradio opciju bežičnog punjenja, Cadillac Escalade ne isporučuje se s opcijom Super Cruise, Ford u posljednje vrijeme isporučuje modele svog SUV-a Explorer bez stražnjeg kontrole za upravljanje klimom i grijanjem za putnike na stražnjem sjedalu itd.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti