Nestašica čipova vjerojatno je najteže pogodila automobilsku industriju. Iako je potražnja za vozilima velika, automobilske kompanije nemaju dovoljno komponenata, odnosno čipova, kako bi mogli dovršiti vozila i isporučiti ih kupcima. Zbog toga su neke kompanije radnike poslali na godišnje odmore, neke su privremeno zatvorile tvornice, dok se dio njih odlučio napraviti automobile s dijelovima koje imaju i onda čekati ostatak čipova kako bi mogli dovršiti vozila.

Slika nije dostupna Pesimistične najave iz Kine: Nestašica čipova mogla bi potrajati još 2-3 godine

Neki su se ipak odlučili na drukčiju taktiku - isporučiti automobile bez nekih inače standardnih opcija, odnosno komponenata, a na stranici Popular Mechanic nabrojali su kakvih su se sve opcija proizvođači automobila odlučili odreći kako i njihovi kupci ipak ne bi trebali toliko čekati na isporuke vozila.

O problemima s BMW-om već smo pisali te na nekim njihovim automobilima ne isporučuju ekrani osjetljivi na dodir. Vlasnici nekih Fordovih vozila morat će pristati na kompromis da, ako ranije dobiju automobil, on neće imati određene komponente poput satelitske navigacije. Ipak, ta će se opcija moći naknadno ugraditi. Također, i Nissan u dio svojih vozila, iako su to planirali, neće ugraditi satelitsku navigaciju.

Nestašica čipova odražava se i na Mercedes te se u dijelu automobila (to se ponajviše odnosi na AMG modele) koji su ranije ove godine izašli s proizvodnih traka, nisu ugradile podloge za bežično punjenje telefona, neka LED svjetla te audio sustavi.

Kupce Cadillaca razočarat će informacija da u dijelu modela nema opcije asistenta u vožnji Super Cruise, a GM je iz određenih modela svojih automobila morao izbaciti podršku za HD radio. Također, automobili ove kompanije, ovisno o modelu, neće imati grijana sjedala i grijane volane te, kao i neki Mercedesi, podrške za bežično punjenje telefona.

Tvornica čipova Odgovor na globalnu nestašicu čipova: TSMC i Sony planiraju izgraditi tvornicu čipova u Japanu

Kao što se može vidjeti iz ovog popisa, nestašica čipova odrazila se na različite proizvođače, kao i na brojne opcije automobila, a s obzirom na to da se situacija na tržištu (još) ne popravlja, za očekivati je kako bi se i sljedeće godine na tržištu mogli pojaviti automobili koji neće imati neke opcije koje su prije bile standard i dio osnovne opreme.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju