Točan odgovor na pitanje kada će se završiti kriza s nestašicom čipova i globalnim lancem nabave trenutačno nam nitko ne može dati i sve što nam preostaje jest pratiti komentare stručnjaka i analitičara. Većina njih slaže se kako problem s nestašicom čipova neće nestati tako brzo i mogao bi se produžiti ne samo na 2022. godinu, već i duže.

Tvornica čipova Odgovor na globalnu nestašicu čipova: TSMC i Sony planiraju izgraditi tvornicu čipova u Japanu

U razgovoru za CNBC svoje razmišljanje o stanju na ovom tržištu dao je i predsjednik kineske kompanije Hisense Jia Shaoqian. Kao i dio drugih analitičara, niti on nije previše optimističan oko normalizacije stanja na tržištu čipova. Smatra da, ako se ne pojave neki novi i neočekivani problemi, ponuda i potražnja na tržištu čipova trebala bi se ustabiliti tek tijekom sljedeće dvije ili tri godine.

Razlog nestašice jest povećanja potražnje za potrošačkom elektronikom uzrokovana pandemijom, ali i trgovinski rat između Kine i SAD-a zbog kojeg su kompanije krenule s gomilanjem zaliha čipova. Nestašica se osjetila na brojnim tržištima i zahvatila je čak i najveće kompanije poput Applea koji će također smanjiti planiranu proizvodnju iPhonea 13.

Najteža situacija ipak je u automobilskoj industriji. Moderni automobili trebaju sve više čipova kojih nema dovoljno pa su brojne kompanije privremeno pauzirale svoje pogone i čekaju bolje dane. U nekim slučajevima sastavljeni su svi dijelovi automobila, osim potrebnih čipova pa su parkirališta ispred nekih tvornica puna takvih vozila koje je potrebno dovršiti.

Čip Novi problemi za uzdrmanu globalnu ekonomiju: Uz nedostatak čipova, sve je izglednija i nestašica njihove ključne komponente

Što se Hisensea tiče, njihov šef kaže kako su i oni osjetili udar krize, no ne toliko kroz nestašicu čipova jer oni proizvode uređaje iz kategorije kućne elektronike koja ne zahtijeva kompleksne čipove, koliko kroz poskupljenje proizvodnje.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju