Pesimistične najave iz Kine: Nestašica čipova mogla bi potrajati još 2-3 godine

Situaciju s nestašicom čipova komentirao je prvi čovjek kineske kompanije Hisense.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2021. / 11:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Točan odgovor na pitanje kada će se završiti kriza s nestašicom čipova i globalnim lancem nabave trenutačno nam nitko ne može dati i sve što nam preostaje jest pratiti komentare stručnjaka i analitičara. Većina njih slaže se kako problem s nestašicom čipova neće nestati tako brzo i mogao bi se produžiti ne samo na 2022. godinu, već i duže.

Slika nije dostupna Odgovor na globalnu nestašicu čipova: TSMC i Sony planiraju izgraditi tvornicu čipova u Japanu

U razgovoru za CNBC svoje razmišljanje o stanju na ovom tržištu dao je i predsjednik kineske kompanije Hisense Jia Shaoqian. Kao i dio drugih analitičara, niti on nije previše optimističan oko normalizacije stanja na tržištu čipova. Smatra da, ako se ne pojave neki novi i neočekivani problemi, ponuda i potražnja na tržištu čipova trebala bi se ustabiliti tek tijekom sljedeće dvije ili tri godine.

Razlog nestašice jest povećanja potražnje za potrošačkom elektronikom uzrokovana pandemijom, ali i trgovinski rat između Kine i SAD-a zbog kojeg su kompanije krenule s gomilanjem zaliha čipova. Nestašica se osjetila na brojnim tržištima i zahvatila je čak i najveće kompanije poput Applea koji će također smanjiti planiranu proizvodnju iPhonea 13.

Najteža situacija ipak je u automobilskoj industriji. Moderni automobili trebaju sve više čipova kojih nema dovoljno pa su brojne kompanije privremeno pauzirale svoje pogone i čekaju bolje dane. U nekim slučajevima sastavljeni su svi dijelovi automobila, osim potrebnih čipova pa su parkirališta ispred nekih tvornica puna takvih vozila koje je potrebno dovršiti.

Slika nije dostupna Novi problemi za uzdrmanu globalnu ekonomiju: Uz nedostatak čipova, sve je izglednija i nestašica njihove ključne komponente

Što se Hisensea tiče, njihov šef kaže kako su i oni osjetili udar krize, no ne toliko kroz nestašicu čipova jer oni proizvode uređaje iz kategorije kućne elektronike koja ne zahtijeva kompleksne čipove, koliko kroz poskupljenje proizvodnje.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti