proCover čarapa protetičkim će stopalima omogućiti osjet dodira

Prva testiranja prototipa pokazala su da ova čarapa ima veliki potencijal.

Monika Nožić Monika Nožinić | 24.10.2016. / 15:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Protetika se danas poprilično brzo razvija, posebno zahvaljujući 3D printerima. Koriste se senzori koji mijenjaju drvo i plastiku, no ova tehnologija nije svima dostupna. Kako bi se premostila ta razlika, austrijski znanstvenici pronašli su način da obična protetička pomagala učine "pametnima", a tajna je u novorazvijenoj čarapi.

Čarapa proCover razvijena je na Sveučilištu za primijenjene znanosti u Linzu u Austriji.

"Dizajn i konstrukcija proteza koje oponašaju prirodan osjet dodira vrlo su zanimljivi. Međutim, većina ljudi si ne može priuštiti mnoge zanimljive i korisne inovacije. Naša je vizija ponuditi jeftinu tehnologiju koja se može kombinirati s protetičkim pomagalima", rekli su znanstvenici.

Znanstvenici su razvili čarapu koja nalikuje na sasvim običnu, ali je napravljena od slojeva provodljive tkanine osjetljive na dodir te pokriva cijelo stopalo i skočni zglob. Povezana je s prstenom vibrirajućih motora, a pritisak na određeni dio stopala rezultira vibracijom određenih motora na različitim frekvencijama. Znanstvenici su testirali verziju koja prenosi kut pod kojim se protetičko koljeno savija.

Čarapa je fleksibilna i predstavlja jeftin način za detekciju pritiska i položaja, a neinventivni mehanizam povratne informacije znači da operacija nije potrebna.

Prva testiranja prototipa pokazala su da je čarapa vrlo korisna te da ima veliki potencijal. Znanstvenici sada žele smanjiti kompleksnost čarape te razviti i "pametnu" rukavicu za protetičke ruke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti