Procurile informacije: Apple priprema 'uređaj iz snova'

Apple priprema potpuno novi model iPada s ekranom dijagonale čak 12,9 inča te bi se, s dodatkom tipkovnice, ovaj uređaj mogao koristiti i kao klasičan prijenosnik

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2014. / 08:47

Procurile informacije: Apple priprema 'uređaj iz snova'

Iako u Appleu mogu biti iznimno zadovoljni s prodajom pametnih telefona te brojni tehnološki stručnjaci predviđaju da ono najbolje vezano uz prodaju iPhonea tek dolazi s predstavljanjem novih modela, u ovoj kompaniji ipak su zabrinuti sa situacijom na tržištu tableta. Prodaja iPadova drugi je najveći izvor zarade Applea nakon iPhonea, a tijekom posljednja dva kvartala zabilježena je smanjena potražnja korisnika za ovim uređajima.

Razlozi za to nalaze se u slaboj ponudi novih modela, ali i sve većoj popularnosti phableta, odnosno velikih mobilnih uređaja koji su hibridi telefona i tableta. Apple nove modele iPadova u zadnje vrijeme obično priprema za listopad – za očekivati je da će novi iPad i iPad mini predstaviti za dva mjeseca, no prema posljednjim informacijama koje su objavili na Bloombergu, Tim Cook za početak sljedeće godine priprema potpuno novi model iPada. Taj novi iPad tako bi trebao imati dijagonalu ekrana od čak 12,9 inča te će ponajviše biti namijenjen poslovnim korisnicima (u čemu bi Appleu uvelike trebala pomoći i nedavno dogovorena suradnja s IBM-om).

Jedan od problema tableta je produktivnost jer rad i pisanje na njima nisu ugodni kao na klasičnim prijenosnicima s tipkovnicama, zbog čega su mnoge kompanije (poput Microsofta sa svojim Surfaceom) pokušale osvojiti tržište s hibridima, odnosno tabletima koji se mogu povezati s tipkovnicama i koristiti kao prijenosna računala. Na Business Insideru kažu kako još niti jedna kompanija nije uspjela napraviti takav idealan uređaj i upravo bi to Appleu moglo poći za rukom te napominju da bi njihova kombinacija velikog tableta i prijenosnika (s dodatkom tipkovnice veliki iPad mogao bi se koristiti kao laptop) za mnoge mogla biti 'uređaj iz snova'.

Prema trenutnim informacijama, proizvodnja ovog uređaja počinje početkom sljedeće godine, a do tada će Apple predstaviti dva nova modela iPhonea i najmanje dva nova iPada koji će biti njihovi najjači aduti za okretanje milijardi dolara tijekom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala i tradicionalno velike blagdanske potrošnje. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti