Procurile informacije o novom Googleovom revolucionarnom projektu koji bi ljudima mogao omogućiti - supersluh!

Google razvija poseban uređaj prepun senzora i mikrofona zahvaljujući kojem bi se mogli izolirati pojedinačni glasovi iz mase ljudi, ali i koji bi mogao omogućiti još bolji sluh.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2021. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije više od deset godina osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin osnovali su novi odjel kompanije “X” čiji je zadatak bio razvijati napredne i nove tehnologije zahvaljujući kojima bi svijet jednog dana mogao postati radikalno bolje mjesto. Tijekom tog razdoblja uložili su milijarde dolara u brojne projekte - od autonomnih automobila, dostavnih dronova, pametnih naočala, internetskih balona itd., a iako su od mnogih odustali, nastavili su s projektima koji su bili najperspektivniji te su neki od njih poput Wayma i Winga postali posebne kompanije.

Slika nije dostupna Fascinantno i pomalo zastrašujuće: Googleovci otkrili kako ih je nadmudrila umjetna inteligencija

Sljedeći u nizu takvih projekata, o kojem se službeno još ništa ne zna, no anonimni zaposlenici kompanije informacije o njemu su podijelili su novinarima, odnosi se na uređaj koji bi ljudima mogao omogućiti - supersluh. Kodno ime projekta je Wolverine i prema njegovom opisu, čini se kao da je riječ o komadu hardvera iz nekakvih špijunskih filmova o Jamesu Bondu. Naime, taj bi se uređaj trebao sastojati od brojnih senzora koji bi mogli iz velike mase ljudi izolirati pojedinačne ljudske glasove. To znači da bi Wolverine osobi koja ga nosi trebao omogućiti da se, usprkos žamoru, buci i brojnim glasovima drugih osoba, fokusira samo na ono što govori jedna osoba u toj velikoj grupi ljudi.

Googleovom projektu do sada su se pridružili brojni stručnjaci za sluh, što govori o njegovoj ozbiljnosti i posvećenosti Wolverineu, a prema The Vergeu njihov plan nije napraviti samo jedan uređaj, već više modela različitih dimenzija i vjerojatno s različitim mogućnostima. Prve verzije uređaja za supersluh bile su prilično velike te su pokrivale cijelo uho, a razlog za to su brojni mikrofoni koje je potrebno ugraditi u njega. Ipak, novije su verzije manjih dimenzija te se čini idealnim ako bi njihovi inženjeri i dizajneri uspjeli svu tu tehnologiju i brojne mikrofone implementirati u uređaj veličine slušalica.

Slika nije dostupna Google iskoristio optički kabel na dnu oceana za otkrivanje velikih potresa: "To je velik korak"

Naravno, kao i sa svim tzv. moonshot projektima, pitanje je hoćemo li jednog dana vidjeti gotov proizvod namijenjen komercijalnoj uporabi koji bi mogao uvelike pomoći ljudima s problemima sa sluhom, ali i koji bi općenito mogao poboljšati sluh i promijeniti način na koji čujemo ili će, kako je to bilo s mnogim projektima, na kraju od njega odustati.

Izvor: The Verge


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti