Fascinantno i pomalo zastrašujuće: Googleovci otkrili kako ih je nadmudrila umjetna inteligencija

Tijekom rada na projektu Loon zaposlenici Googlea ostali su šokirani kada su saznali da je umjetna inteligencija sama naučila i primijenila tehniku kakvu su prije više stotina, a možda i tisuća godina koristili pomorci.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2021. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nikada se u isto vrijeme nisam osjećao pametnije i gluplje u isto vrijeme, komentirao je je Salvatore Candido saznanje da je sve zaposlenike Googlea koji su radili na projektu Loon nadmudrila - umjetna inteligencija. Cilj projekta bio je putem velikih balona omogućiti pristup internetu na mjestima na kojima mreža svih mreža nije dostupna, no on je nedavno ipak ugašen.

Slika nije dostupna Autonomno naoružanje: Je li razvoj tzv. robota ubojica zaista moralni imperativ američke vojske?

Dok je Project Loon još bio u aktivnoj fazi, googleovci su umjetnu inteligenciju naučili sve trikove upravljanja balonom kako bi AI u što kraćem roku balon odvela od Puerto Rica do Perua. Mjesecima su dizajnirali i usavršavali algoritam, no cijelo vrijeme umjetna inteligencija odvodila je balon izvan kursa pa je ekipa koja je nadzirala let konstantno morala intervenirati kako bi ga vratili na predviđenu putanju koja je, vjerovali su u toj kompaniji, najbrža za let balona. Koliko god pokušavali, inženjeri kompanije nisu uspjeli saznati zašto se umjetna inteligencija ne pridržava predviđenog kursa, sve dok nisu prvi put pustili balon, tj. AI da bez ljudske intervencije odradi put od Puerto Rica do Perua. Tek nakon toga ekipi iz Googlea postalo je jasno što se događa.

Balon kojim je upravljala umjetna inteligencija oborio je rekord u brzini putovanja, a razlog je prilično fascinantan, no možda i malo zabrinjavajući. Naime, AI je bez ljudskog inputa pronašla novi način i tehniku kretanja protiv vjetra, kakva je otkrivena još prije više stotina, ako ne i više tisuća godina. Tada, naravno, putovanje kontra vjetra nije korišteno za letove balonom, već su tehniku jedrenja protiv vjetra u prošlosti naučili i primjenjivali pomorci.

Umjetna inteligencija, bez uplitanja ljudi, sama je pronašla najučinkovitiju tehniku kretanja i balon odvela do konačne destinacije brže u odnosu na tehniku koju su pri upravljanju balonom koristili ljudi i koju su htjeli naučiti AI.

Autonomna vožnja (Ilustracija: Getty) Izvješće EU-a upozorava na novu razinu sigurnosnih prijetnji s kojima se suočavaju autonomna vozila

Njihov primjer pokazuje da nam, s jedne strane, umjetna inteligencija može otvoriti nove horizonte i ljudima pokazati i naučiti ih potpuno nove stvari, odnosno može im pokazati kako te stvari koristiti brže i učinkovitije. No s druge strane, to je i poprilično zastrašujuće jer pokazuje potencijal da umjetna inteligencija postane “opasno nepredvidljiva”, komentirali su na BBC-u.

To može biti pogotovo opasno jednom kada roboti i autonomni automobili s kojima će upravljati umjetna inteligencija postanu svakodnevica jer bi mogli početi sami donositi odluke koje bi možda mogle naštetiti ljudima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti