Autonomno naoružanje: Je li razvoj tzv. robota ubojica zaista moralni imperativ američke vojske?

Posebna američka sigurnosna komisija o umjetnoj inteligenciji smatra da se ne smije odustati od razvija autonomnog AI naoružanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.01.2021. / 15:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više smo puta tijekom proteklih godina iz znanstvenih krugova slušali upozorenja o tzv. robotima ubojicama, odnosno robotima i naoružanju kojim u potpunosti može upravljati umjetna inteligencija. To se odnosi i na samostalno donošenje odluka o tome kada i koga napasti, odnosno prema kome upotrijebiti oružje. Dakle, umjetna inteligencija sama bi, bez upute ljudi, mogla pokretati napade. Treba li uopće naglasiti kolika opasnost prijeti od ratoborne AI?

No dok mnogi upozoravaju na opasnosti, drugi smatraju da bi države i vojske trebale razvijati, odnosno eksperimentirati s razvojem takvog autonomnog naoružanja s kojim će upravljati umjetna inteligencija. Među onima koji smatraju da države zaista trebaju razvijati takav način naoružanja jest i američka Nacionalna sigurnosna komisija o AI. Riječ je o savjetodavnoj komisiji kojoj je na čelu jedno dobro poznato lice svima koji prate tehnologiju - bivši Googleov CEO Eric Schmidt.

Komisija je ovaj tjedan održala sastanke, čije je zaključke s medijima podijelio Robert Work, a prema njima, očekuju da će na bojnom polju autonomno naoružanje raditi manje grešaka u odnosu na ljude. To bi trebalo rezultirati manjim brojem žrtava, odnosno ranjenih i poginulih, ali i manjim brojem sukoba nastalih zbog pogrešne identifikacije ciljeva. Moralni je imperativ da barem slijedimo tu hipotezu, smatra Work.

Članovi komisije ipak se slažu da postoji veliki rizik pri razvoju i korištenju autonomnog naoružanja, a složili su se i u tome da AI ne donosi odluke o korištenju nuklearnog naoružanja, već će ta “privilegija” i dalje biti rezervirana samo za ljude. Oni se protive kampanjama u kojima se traži zabrana takvih autonomnih sustava jer smatraju da bi to bilo protiv interesa SAD-a.

Kako je za Independent rekla koordinatorica kampanje za zaustavljanje robota ubojica Mary Wareham, fokus američke komisije je na natjecanju na polju autonomnog AI naoružanja s Kinom i Rusijom, što će na kraju samo dodatno povećati utrku u naoružanju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti