Procurio dio izvornog koda Windows 10?

Dio izvornog koda odnosi se na USB, pohranu i Wi-Fi drivere za Windows 10.

Martina Čizmić | 25.06.2017. / 13:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dio izvornog koda za Microsoft Windows 10 pojavio se na internetu, a iz Microsofta su potvrdili kako su dokumenti vezani uz izvorni kod koji je dostupan kroz "Shared Source Initiative" te koji koriste prodavatelji i partneri.

Radi se o dokumentima vezanima uz USB, pohranu i Wi-Fi drivere za Windows 10. Iako je u prvi tren izgledalo kako se radio o velikom propustu koji bi mogao naštetiti Microsoftu i potencijalno ugroziti milijune korisnika Windows 10, čini se kako to nije slučaj.

Većina je izvornog koda dostupna partnerima, tvrtkama, vladama i drugim korisnicima kroz "Shared Source Initiative" već mjesecima, ako ne i godinama.

Ono što je zanimljivo je da se izvorni kod pojavio nekoliko dana nakon što su u Velikoj Britaniji uhićena dvojica muškaraca u sklopu istrage o neovlaštenom upadu u Microsoftovu mrežu.

Iako nije jasno jesu li ta dvojica upletena u objavu izvornog koda, poznato je da je jedan od njih surađivao s web stranicom na kojoj se izvorni kod pojavio. No to nije prvi slučaj "curenja koda" za Microsoft.

Sličan se slučaj dogodio i s Windows 8, nakon čega je Microsoft pojačao kontrolu koda. Dijelom su uspjeli zahvaljujući svom "Insider" programu koji omogućava testerima pristup ranim verzijama operativnog sustava.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti