Prodaje se Apple 1: 1,75 milijuna dolara za računalo na koje ne stane niti obični e-mail

Možete li procijeniti koliko bi danas koštalo prvo Appleovo računalo? Jedinstvena aukcija na eBayu nudi odgovor na to pitanje.

Branimir Vorša | 29.10.2019. / 12:00

Apple 1 računalo
Računalo Apple 1 (Foto: Foto: Arhiva/AFP)

Prvo računalo s Appleovim logom koji su Steve Jobs i Steve Wozniak napravili stavljeno je na prodaju na eBayu. Nije riječ o replici, već doista o orginialu, i to posve funkcionalnom, tvrdi njegov prodavač.

Riječ je o ručno napravljenom računalu pod oznakom Apple Computer 1, kasnije poznatijem i kao Apple 1, koje su Jobs i Wozniak napravili još 1976. godine.

Računalo je zapravo projektirao i vlastoručno napravio Wozniak, a na eBayu se prodaje za "pišljivih" 1,75 milijuna dolara (oko 1,5 milijuna eura). Dosad su primjerci tog računala na aukcijama 2013. i 2014. godine bili prodavani za mnogo manje od milijun dolara.

Staro Apple 1 računalo na aukciji prodano za 365 000 dolara! Staro Apple 1 računalo na aukciji prodano za 365 000 dolara!

Apple 1 prodan za 671 400 dolara Apple 1 prodan za 671 400 dolara

To je ujedno i prvi put da se tako rijedak primjerak računalne povijesti pojavio na eBayu. Njegov hardver smješten je u originalno drveno kućište Byte Shop KOA, s originalnim napajanjem i originalnom tipkovnicom Datanetics D. No najvažnije je da je još uvijek u savršeno funkcionalnom stanju.

Aplle 1 računala u svijetu ima u svega šest primjeraka. Kupac ovog muzejskog, ali funkcionalnog primjerka, s računalom će dobiti originalne upute, čitač kaseta te i softver u obliku Basica, igre i memorijskih testova.

Da sve bude u potpunosti autentično, uz računalo ide i pripadajući monitor u obliku Sonyjeva prenosivog televizora TV-115 s videomodulatorom i datumom proizvodnje iz 1976. godine. Taj isti televizor kao idealan monitor za Apple 1 preporučio je i pokojni Steve Jobs.

Za kolekcionara, stoga, cijena je "prava sitnica".

Evo nekih značajki tog računala:

CPU: MOS 6502 1 MHz
Memorija: 4KB standardno, nadogradivo do 48KB
Grafika: 40x24 znakova

Na njega dakle ne bi stao niti najobičniji današnji e-mail, no ne zaboravimo da su u to vrijeme to su bile vrhunske specifikacije, što bi nas trebalo samo podsjetiti koliko je daleko zapravo tehnologija u međuvremenu otišla.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti