Njemačka aukcijska kuća Breker, na aukciji održanoj ove subote u Cologneu, prodala je jedan od 6 preostalih Apple 1 računala za nevjerojatnih 671 400 američkih dolara.

Kako navodi New York Times, drugi je to primjerak Apple 1 računala koji je ista aukcijska kuća prodala u posljednjih godinu dana. U studenom prošle godine isto je računalo postiglo cijenu od 640 000 američkih dolara, dok je u lipnju jedan primjerak prodan u SAD-u. Aukcijska kuća Sotheby postigla je tada cijenu od samo 374 tisuće američkih dolara.

Uwe Breker, vlasnik aukcijske kuće Breker, potvrdio je za NY Times prodaju računala i kazao kako kupac dolazi s Dalekog istoka. "Apple 1 je simbol američkog sna. Imate dvojicu propalih studenata iz Kalifornije, koji su slijedeći svoju ideju i san stvorili jednu od najcjenjenijih, najuspješnijih i najvrjednijih kompanija na svijetu." - dodao je Breker.

Apple 1 prvo je računalo koje je napustilo Jobsovu i Wozniakovu garažu. Cijena pri izlasku bila mu je 666,66 dolara, odnosno današnjih 2700 dolara. Računalo nije dolazilo s kućištem pa su ga prvi kupci morali kupovati odvojeno, od lokalnog proizvođača drvenog namještaja.