Prodaju se podaci o 30 milijuna bankovnih kartica

Tijekom 9 mjeseci prošle godine hakeri su imali pristup platnom serveru jedne američke kompanije te su se dokopali podataka više od 30 milijuna kartica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.01.2020. / 07:24

Kartica (Foto: Mastercard)

Ovaj tjedan hakeri su stavili na prodaju podatke o više od 30 milijuna kreditnih i debitnih kartica koje su prikupili tijekom prošlogodišnjeg napada na lanac trgovina Wawa u SAD-u. Napad i krađu podataka u prosincu su potvrdili iz te kompanije objasnivši da je u njihov sustav za naplatu postavljen malware koji je, bez njihova znanja, naravno, prikupljao podatke o korisnicima i karticama.

Prošlo je čak devet mjeseci od postavljanja malwarea do njegova otkrića i brisanja iz sustava, a s obzirom na to da su se hakeri dokopali podataka iz više od 860 njihovih trgovina, uključujući i benzinske postaje, jasno je zašto je broj ukradenih kartica tako velik. Riječ je o jednom od najvećih propusta dosad kada je u pitanju broj ukradenih podataka bankovnih kartica, komentirali su iz kompanije Gemini Advisory.

Kartica Samo je jedan način zaštite: Prodavač se na nevjerojatan način dokopao brojeva bankovnih kartica

Podaci su objavljeni na Joker's Stashu, vjerojatno najpoznatijoj stranici za prodaju podataka o ukradenim bankovnim karticama. Prema procjenama analitičara koje su objavili na Forbesu, cijena za prodaju takvih podataka američkih kartica kreće se oko 17 dolara po kartici, dok se za kartice drugih zemalja u prosjeku treba platiti oko 210 dolara.

Iako iz Wawe kažu da hakeri nisu ukrali i sigurnosne brojeve s kartica koji bi im omogućili korištenje tih podataka putem interneta, na ZDnetu su se dokopali malog dijela tih podataka i oni ipak uključuju sigurnosni broj sa stražnje strane kartice.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti