Najbolji timovi Škole budućnosti pokazali kako su ovladali umjetnom inteligencijom

Završna konferencija pilot projekta ujedno označila i kraj putovanja dugog pola godine za više od tisuću učenika diljem Hrvatske tijekom kojega su pobliže upoznali svijet umjetne inteligencije

Martina Čizmić | 05.10.2021. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Završnom konferencijom pilot projekta Škola budućnosti ujedno je zaključeno prvo izdanje zajedničkog projekta STEMI-ja i Infobipa u koji je bilo uključeno više od tisuću učenika iz 60 škola. Oni su tijekom pola godine imali priliku kroz praktičan rad izrade chatbotova doći u izravan doticaj sa svijetom umjetne inteligencije.

Nakon sjajnih rezultata ovogodišnjeg pilota, odlučili smo nastaviti s projektom Škola budućnosti te upravo radimo na pripremi sljedeće sezone koja će uskoro krenuti. Obrazovanje je temelj svakog društva i zato u Hrvatskoj nastavljamo stvarati zajednicu učitelja, ali i raznih drugih organizacija koje žele stvarati škole budućnosti. Veseli nas vidjeti i rast interesa tehnološke zajednice za vraćanje društvu kroz unapređenje obrazovanja i prijenos znanja koje kroz Školu budućnosti osnažujemo. U nastavku projekta okupit ćemo još više tech kompanija koje će zajedno s nama graditi budućnost, izjavio je Marin Trošelj, direktor STEMI d.o.o.

Slika nije dostupna Učenici će o robotici i umjetnoj inteligenciji učiti od vrhunske znanstvenice Danice Kragić Jensfelt

Slika nije dostupna Velik interes za Školu budućnosti: Više od 1000 učenika iz 60 škola ulazi u svijet umjetne inteligencije

Osnovnoškolski i srednjoškolski timovi imali su zadatak razviti chatbotove koji bi riješili neki od problema unutar UN-ovih ciljeva održivosti. Najbolji timovi svoje su uratke predstavili okupljenima. Unapređenje kvalitete života u gradovima, povezivanje učenika s ciljem lakšeg dogovaranja instrukcija i educiranje o energetskoj učinkovitosti samo su neki od pobjedničkih radova, a Infobip je trima najboljim osnovnoškolskim i srednjoškolskim timovima osigurao i uručio vrijedne nagrade. Javno objavljeni učenički chatbot radovi dostupni su na službenim stranicama projekta.

U Infobipu nam je cilj da se zajednica u kojoj djelujemo razvija jednakim tempom kako i raste naša tvrtka. Pritom nam je kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije jedan od imperativa. Svi školski timovi koji su sudjelovali u ovom pilot projektu zapravo su napravili ogroman iskorak u tehnološku budućnost i to je ono što nas jako veseli, poručio je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa te se osvrnuo na recentu investiciju Infobipa u STEMI: Cijeli ovaj projekt, kao i vizija STEMI-jevog tima, inspirirali su sve nas u Infobipu da jedan ovako uspješan i inovativan pilot projekt nastao u Hrvatskoj pokušamo proširiti van naših granica i to u najveći svjetski tehnološki centar – u Sjedinjene Američke Države. Investicija Infobipa u STEMI ide upravo u tom smjeru. Skalirati projekt i pritom ga dodatno unaprijediti povratnim informacijama i iskustvom koje ćemo dobiti iz obrazovnog sustava u SAD-u. To je način na koji želimo vratiti našoj zajednici i njezinim najmlađim članovima.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu budućnosti obrazovanja na kojoj su svoje prijedloge i viđenja podijelili Krešo Žmak, Infobipov potpredsjednik za produkte, Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI, Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza te Dalia Kager, učiteljica u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici i mentorica jednog od pobjedničkih timova. Matej Sušilović iz Infobipa, Damir Sabol iz Photomatha i Tomislav Haus iz Gideon Brothersa učenicima su ispričali kako njihove tvrtke koriste umjetnu inteligenciju za razvijanje proizvoda na svjetskoj razini.

Slika nije dostupna Učenici diljem Hrvatske postat će inženjeri umjetne inteligencije u sklopu projekta Škola budućnosti

A1 Hrvatska posvećena je ulaganju u digitalnu pismenost građana i napredne digitalne vještine zaposlenika. Posebno nam je zadovoljstvo što smo ta znanja podijelili i s mladim, talentiranim ljudima koji su sudjelovali u projektu Škola budućnosti. Oduševile su nas njihove inovativne ideje i entuzijazam koji su pokazali u korištenju novih tehnologija kako bi predlagali rješenja za društvene probleme i stvarali održivu budućnost. Nadam se da će ovakvih projekata biti sve više, ali i da ćemo edukaciju djece novim tehnologijama u skoroj budućnosti gledati i u nastavnom programu škola. Samo tako ćemo odgajati digitalne generacije koji generiraju rast Hrvatske kao konkurentne ekonomije i društva. Ako su ovi mladi umovi slika buduće Hrvatske, onda prema toj budućnosti možemo ponosno gledati i veseliti joj se, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije.

Cilj STEMI-ja i Infobipa kroz projekt Škola budućnosti je osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo.
Projekt su, osim glavnog partnera A1 Hrvatska, podržali i Bosch, Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Končar i Score Alarm. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, pilot projekt Škola budućnosti implementiran je u preko 40 škola diljem Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti