Učenici će o robotici i umjetnoj inteligenciji učiti od vrhunske znanstvenice Danice Kragić Jensfelt

Riječ je o prvom u seriji predavanja popularno nazvanih GOAT Talks (Greatest of All Tech) kojima će se dodatno povezati učenici i učitelji s najboljim stručnjacima iz znanstvenog i tehnološkog svijeta.

Martina Čizmić | 15.04.2021. / 16:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Učenici šezdesetak osnovnih i srednjih škola koje su se prije mjesec i pol uključile u projekt Škola budućnosti, ali i učenici ostalih škola u Hrvatskoj, imat će jedinstvenu priliku o robotici i umjetnoj inteligenciji učiti od vrhunske znanstvenice Danice Kragić Jensfelt, profesorice robotike i umjetne inteligencije na  Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu.

Iako je predavanje prvotno bilo namijenjeno samo za učenike ogulinske osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, njihova učiteljica Anita Belančić predložila je da ono ipak bude dostupno svim učenicima i učiteljima uključenima u projekt Škola budućnosti, ali i svim ostalim školskim ustanovama u zemlji.

Posebno nas raduje što je inicijativa došla od učiteljice koja je ovo predavanje osigurala za svoje učenike, ali je imala želju omogućiti sudjelovanje svim školama u Hrvatskoj. To su vrijednosti na kojima gradimo temelje škola budućnosti - inkluzivnost, međusobno pomaganje i dijeljenje znanja unutar zajednice. Ukoliko učitelji imaju ideje, mi im želimo biti na usluzi i pomoći u njihovoj realizaciji. Unapređenje obrazovanja kao temelj društva mora postati naš prioritet te svi moramo dati svoj doprinos kako bi naša djeca imala bolje vještine i mogućnosti ostvariti svoje potencijale, ističe Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Atraktivno predavanje pod nazivom „Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje?“ održat će se u utorak, 20. travnja u 13:30 sati na platformi Microsoft Teams, a sve škole, učenici i profesori mogu se prijaviti na web stranici projekta.

Ujedno, riječ je o prvom u seriji predavanja popularno nazvanih GOAT Talks (Greatest of All Tech) kojima će se dodatno povezati učenici i učitelji s najboljim stručnjacima iz znanstvenog i tehnološkog svijeta.

Podsjetimo, Škola budućnosti je  edukativni projekt koji su pokrenule domaće tehnološke kompanije STEMI i Infobip u partnerstvu s A1 Hrvatska. Glavni cilj mu je hrvatskim školarcima otvoriti prozor u tehnološku budućnost na način da im se kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. Dodatno, želja svih uključenih partnera je osnažiti vezu između ICT sektora i obrazovanja, ali i kod mladih u Hrvatskoj razvijati inovativnost i poticati poduzetništvo.

Projekt je službeno započeo mjesec i pol dana odabirom ukupno šezdesetak osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija koji tijekom 2,5 mjeseca razvijaju chatbot koji odgovara na jedno od 17 ciljeva održivosti Ujedinjenih Naroda. Osim toga, projekt Škole budućnosti promiče zajedništvo i dijeljenje znanja među učenicima, profesorima, poslovnom i znanstvenom zajednicom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti