Proizvođač Nokije predstavio novi uređaj koji je lako popraviti i zamijeniti mu dijelove, no je li bolji u tome od Fairphonea?

Proizvođač moblnih uređaja Nokia pridružuje se rastućem popisu proizvođača pametnih telefona koji zamjenske dijelove čine dostupnijima krajnjim kupcima.

Branimir Vorša | 26.02.2023. / 10:07

Nokia G22
Nokia G22 (Foto: nokia.com)

FInski proizvođač mobitela HMD radi na tome da najčešće razloge za popravak pametnog telefona, poput zamjene slomljenog zaslona, priključka za punjenje ili prazne baterije, učini jednostavnijim procesom na svojoj novoj Nokiji G22. To rade u partnerstvu sa stručnjacima za popravke mobitela iFixit, kako bi kupcima pružili potrebne zamjenske dijelove, alate i vodiče.

HMD se time pridružuje rastućem popisu proizvođača pametnih telefona koji zamjenske dijelove čine dostupnijima krajnjim kupcima. U proteklih nekoliko godina vidjeli smo da su Samsung i Google sklopili partnerstvo s iFixitom za prodaju zamjenskih dijelova, dok je Apple pokrenuo vlastiti program za samoposlužne popravke. Navedene tvrtke olakšavaju kupnju rezervnih dijelova, no stvarna lakoća s kojom možete popraviti njihove uređaje više je slučajna.

Zamjena baterije traje 5, ekrana 20 minuta

Kako bi naglasio jednostavnost popravka nadolazećeg G22 modela, Adam Ferguson, HMD-ov voditelj proizvoda, uspješno je zamijenio bateriju u Nokiji G22 tijekom brifinga za novinare o tom telefonu. No, to nije bilo tako jednostavno kao nekadašnja zamjena uklonjive baterije, jer Ferguson je morao otvoriti telefon s komadom plastike u stilu gitarske trzalice te odvojiti kabel osjetljivog izgleda kako bi izvadio bateriju. Ipak, cijeli je proces trajao oko pet minuta. Slična zamjena baterije na prethodnoj generaciji HMD telefona ili mnogim konkurentskim uređajima trajala bi blizu 90 minuta, istaknuo je Ferguson. Za popravak zaslona na G22 korisniku će trebati 20 minuta, dodao je.

Usporedba s Fairphone 4

To bi moglo biti poboljšanje u usporedbi s konkurencijom, ali HMD još uvijek mora raditi ako želi sustići primjerice Fairphone, koji je trenutno u svojoj četvrtoj generaciji održivih telefona koji se mogu popraviti. Dok je bateriju Nokije G22 lakše izvaditi iz telefona, još uvijek zahtijeva alate, dok se baterija Fairphonea 4 može u potpunosti ukloniti rukom.

Na upit zašto Nokiu G22 nisu opremili rukom uklonjivom baterijom, odgovor je bio da bi to (barem po ovoj cijeni) ograničilo ukupni kapacitet baterije, ili njezinu maksimalnu brzinu punjenja, ili rezultiralo debljim uređajem. Nokia G22 ima bateriju od 5050 mAh koja se može brzo puniti do 20 W i debljine je 8,48 mm. Spomenuti Fairphone 4 je, za usporedbu, deblji s 10,5 mm, ima manju bateriju koja se može ukloniti od 3905 mAh, ali se također može brzo puniti na isti 20W.

Neki nedostaci

Dok se HMD nada da će mogućnost popravka od strane korisnika produljiti životni vijek Nokie G22 sa zamjenskim dijelovima na zalihama pet godina, softverska podrška za taj mobitel će biti kraća od one iz primjerice Samsunga i Googlea. Nokia G22 će naime primati samo dvije godine ažuriranja Androida i tri godine sigurnosnih ažuriranja. Isto tako, isporučivat će se sa starijim Androidom 12 iz 2021. godine.

Spomenuta konkurencija, Google i Samsung, nudi do pet godina sigurnosnih ažuriranja i tri, odnosno četiri godine ažuriranja Androida, dok će Fairphone podržati svoj Fairphone 2 iz 2015. godine za više od sedam godina kada njegovo posljednje ažuriranje softvera bude objavljeno u ožujku 2023. godine.

Ferguson međutim tvrdi da je duljina podrške za G22 dobra, s obzirom na relativno pristupačnu cijenu uređaja od 179 eura. "Znam da postoje veći brojevi koji lete okolo u super premium razini. Da, bilo bi apsolutno fantastično moći to učiniti, ali sve te stvari imaju svoju cijenu", pojasnio je.

Izlazak na tržište

Nokia G22 bit će dostupna 8. ožujka u Velikoj Britaniji po cijeni od oko oko180 dolara, a prodavat će se i na odabranim globalnim tržištima poput Europe, ali ne i SAD-a.

Cijene zamjenskih dijelova za Nokiju G22 iz iFixita kreću se od oko 23 dolara za novi priključak za punjenje, do 54 dolara za zamjenski zaslon.

Specifikacije

Specifikacije Nokie G22 su manje zapanjujuće od njezinih mogućnosti zamjene dijelova. Ima 6,52-inčni 90Hz 720p zaslon s izrezom za selfie kameru od osam megapiksela i tri stražnje kamere, uključujući glavnu od 50 megapiksela, senzor dubine od dva megapiksela i makro kameru od dva megapiksela. Interno ga pokreće Unisoc T606 procesor i osnovni model dolazi s 4 GB RAM-a i 64 GB pohrane. Otključavanjem se upravlja pomoću bočno postavljenog skenera otiska prsta, a uređaj ima i IP52 ocjenu otpornosti na prašinu i vodu.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti