Projekt "Srebrni surferi" educirat će starije o internetskim prevarama i trolanju

Srebrnim surferima nazivaju se osobe starije životne dobi koje koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Hina | 03.04.2023. / 09:00

Stariji muškarac igra računalnu igru na mobitelu
Stariji muškarac igra računalnu igru na mobitelu (Foto: Getty Images)

Agencija za elektroničke medije (AEM) u sklopu poticanja medijske pismenosti prihvatila je projekt ''Srebrne surfere vodimo kroz nove medije'', edukaciju starijih osoba o internetskim prevarama i obmanjujućim oglasima, ali i trolanju na društvenim mrežama i forumima.

Većina edukacija iz područja medija i medijske pismenosti okrenuta je djeci, mladima i drugim skupinama. Starije osobe ostajale su nekako po strani. Mi smo se baš okrenuli prema njima jer su rezultati novijih istraživanja pokazivali da dobar dio osoba treće životne dobi ima nisku razinu medijske pismenosti, kazao je za Hinu Tomislav Levak, autor projekta Udruge ''Grupa građana'' i predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Sudionici European Talent Summita Čak 20 posto odraslih u Europi nema osnovne digitalne vještine

Napominje kako je novi projekt, ostvaren u suradnji s Nefretetom Zekić Eberhard, nastavak njihova prethodnog projekta "Novomedijsko doba kroz treću životnu dob'', koji je rezultirao i priručnikom ''Srebrni surferi'' na četrdesetak stranica i dostupnom na stranicama AEM-a posvećenima medijskoj pismenosti.

U tom se priručniku objašnjavaju nova tehnološka dostignuća u medijima, ali i razotkrivaju prevare, lažni i obmanjujući oglasi na internetu, dezinformacije i lažne vijesti, montaže fotografija, audiosnimaka i videosnimaka. Osim toga, nude se i korisni savjeti, upute i smjernice za korištenje novih medija, mali rječnik novomedijskih pojmova te desetak praktičnih vježbi i zadataka.

Riječ je o prvoj medijskoj publikaciji te vrste Hrvatskoj, ali i šire, čiji je cilj medijsko obrazovanje i opismenjavanje osoba starije životne dobi, zaključio je ravnatelj AEM-a Josip Popovac.

Stariji muškarac igra računalnu igru na mobitelu Računalne igre pomažu starijim osobama u poboljšanju pamćenja, krvnog tlaka, ravnoteže...

Srebrnim surferima nazivaju se osobe starije životne dobi koje koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije. Prema podacima Eurostata, već 2016. u pojedinim zemljama Europske unije svaka je druga osoba starija od 64 godine pripadala skupini srebrnih surfera.

Agencija za elektroničke medije lani u studenome raspisala je Javni poziv za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti. Ukupno je bilo zaprimljeno 114 prijava, financijsku potporu dobilo je njih 23, a projekt ''Srebrne surfere vodimo kroz nove medije'' ušao je među prvih deset i dodijeljeno mu je 2600 eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti