Čak 20 posto odraslih u Europi nema osnovne digitalne vještine

Mladi talenti mogu pridonijeti smanjivanju jaza ne samo širenjem i usvajanjem mogućnosti koje nude nove i pametne tehnologije, već i radom sa starijim generacijama u oblikovanju digitalne budućnosti, istaknuo je David Atchoarena, ravnatelj UNESCO Institita za cjeloživotno učenje.

Martina Čizmić | 15.12.2022. / 17:59

Sudionici European Talent Summita (Foto: Huawei)

 Huawei je u Ateni održao drugi European Talent Summit kako bi proslavio postignuća Huaweijevih programa koji su i ove godine intenzivno radili na razvoju talenata i vještina među mladima. Tema ovogodišnjeg summita bila je „Zajedno stvaramo održivu budućnost za europske talente“, a događaj je okupio 80 izvrsnih studenata, među kojima i Luku Grubešu, studenta koji je na ovogodišnjem Seeds for the Future programu postigao fantastičan uspjeh kao prvi u Hrvatskoj.

U sklopu programa imali smo priliku učiti o tehnologijama koje će nas pokretati u budućnosti, ali i upotrijebiti te tehnologije na problemima s kojima se kao društvo danas suočavamo, ispričao je svoje iskustvo sudjelovanja u projetku Luka Grubeša, student Fakulteta informatike u Puli.

Osim studenata, okupilo se i stotinjak predstavnika Vlada, međunarodnih organizacija, industrije i akademske zajednice iz cijele Europe kako bi istražili rješenja za nedostatak ICT stručnjaka, promicali digitalnu pismenost i vještine za premošćivanje digitalnog jaza i izgradnju otvorenog i održivog ekosustava talenata.

Talenti su ključni za Europu kako bi nastavila ispunjavati svoje ciljeve digitalizacije i održivog razvoja. Zato se moramo udružiti i izgraditi otvoreni 'ekosustav talenata' za zajednički uspjeh. Huawei je uvijek pridavao veliku važnost razvoju talenata i to je jedan od naših glavnih prioriteta u Europi. Proteklog desetljeća, obučili smo više od trideset tisuća ICT stručnjaka u ovoj regiji, istaknuo je Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huaweija za srednju i istočnu Europu te Skandinaviju.

Kedzia je na događaju predstavio i novi program „Bright Star“. Cilj programa je svake godine zaprimiti 100 sveučilišnih pripravnika u Europi. U naredne tri godine, Huawei planira zaposliti i 600 novih diplomanata s europskih sveučilišta.

Procjenjuje se da u Europi 20 posto odraslih nema osnovne digitalne vještine. Mladi talenti mogu pridonijeti smanjivanju jaza ne samo širenjem i usvajanjem mogućnosti koje nude nove i pametne tehnologije, već i radom sa starijim generacijama u oblikovanju digitalne budućnosti, rekao je David Atchoarena, ravnatelj UNESCO Institita za cjeloživotno učenje.

Huawei je do sada otvorio više od 200 ICT akademija u Europi s fokusom na strukovne certifikate koje je dobilo gotovo 16 000 europskih studenata, dok je program Seeds for the Future u Europi pokrenut 2011. godine i kroz program je obučavao više od 3500 studenata.

Razvoj IT talenata, kao i primjena novih tehnologija, predstavljaju ključne fokuse Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Ulaganje u mlade, digitalizacija i jačanje međunarodne suradnje iznimno su važni za postizanje ciljeva digitalne transformacije Republike Hrvatske, a Huawei svojim projektima ujedinjuje sve segmente i doprinosi razvoju IT industrije, ali i akademske zajednice, istaknula je Martina Koščec Perić, viša savjetnica u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti