Prokletstvo virtualne slobode modernog vremena

Dvije naizgled nevezane, grozne i mučne vijesti zapravo otkrivaju okrutnost virtualne slobode koju uživamo.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.02.2017. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija je, naravno, donijela napredak, olakšanje komunikacije i ubrzanje poslovnih procesa. O tome je pomalo bespredmetno raspravljati jer smo već godinama svjedoci i neposredni sudionici stvarnosti koja je poboljšala mnoge segmente naših života. Ali, kao i uvijek, kao i u svemu, svaka priča ima i svoju tamni dio, izlizana teza o “medalji s dvije strane” danas je, možda više nego ikada, prisutna u virtualnoj slobodi na društvenim mrežama, koju navodno uživamo. Sloboda vrlo često zna prijeći u anarhiju i divljanje, ako se ne postavke striktne i čvrste granice, što dokazuju dvije priče koje su šokirale što globalnu, što domaću javnost…

Prva je vezana uz najpopularnijeg YouTubera današnjice, Šveđanina Felixa Kjellberga poznatijeg kao PewDiePie. Brojka od preko 53 milijuna pretplatnika (!) na njegovom YouTube kanalu gotovo je nestvarna, ali dokazuje kako je čovjek napravio briljantan posao. Na stranu to što netko misli o sadržajima na PewDiePie YouTube kanalu, u trenutku kada imate ovoliki broj sljedbenika svaka daljnja analiza je bespredmetna i zorno dokazuje globalni uspjeh. Ono što mladi gospodin nije shvatio jest odgovornost koju popularnost nosi sa sobom. Iako je sloboda govora zajamčena, a YouTube mjesto na kojem možete izražavati svoje stavove, biti sarkastični, provocirati i izazivati kontroverze, ipak treba imati mjeru.

A PewDiePie izgleda mjeru nije imao, jer mu je kompanija Disney otkazala suradnju zbog “antisemitskih sadržaja na YouTube kanalu”. Navodno takvih video uradaka ima devet, a kao najekstremniji istaknuta su dva. U jednome je PewDiePie putem mreže Fiverr angažirao anonimne “komičare iz Indije” koji su istaknuli natpis “Smrt svim Židovima”. Na istoj mreži je angažirao i “lažnog Isusa” koji je konstatirao kako “Hitler nije napravio ništa loše”. Naravno da su video materijali ovakvog sadržaja izazvali zanimanje i ogromnu gledanost, ali PewDiePie, iako je prema vlastitoj objavi “samo želio pokazati paradoks mogućnosti da za pet dolara unajmite ekipu koja će napraviti bilo što”, niti jednog trenutka se nije javno ispričao bez obzira što je “svjestan kako su ovakve šale uvredljive”.

I dok je Šveđaninov gaf (ne prvi) samo verbalan, u susjednoj Sloveniji se dogodio jedan od najmračnijih trenutaka na ovim prostorima otkako uživamo “blagodati društvenih mreža”. Na Facebooku su dvojica monstruma i totalno poremećenih likova objavili video u kojem muče i zlostavljaju Andreja Cekuta, nesretnog 26-godišnjaka koji je preminuo u bolnici zbog posljedica iživljavanja. Vijest je sama po sebi ekstremno grozna, no u trenutku kada shvatite da je snimku mučenja pregledalo više od 230 tisuća ljudi, nemoć dotiče dimenziju više. Prvo, kako je moguće da Facebookovi algoritmi, koji su znali apsolutno nevine fotografije detektirati kao neprimjerene i maknuti ih s Facebooka propuste ovakve stvari?! Naravno, nije prvi, a vjerojatno ni posljednji puta da se na Facebooku i ostalim društvenim mrežama mogu pronaći ovakve grozote, ali da policija nije reagirala i maknula video, pitanje je kolika bi bila “gledanost”.

Virtualna sloboda graniči s virtualnim ludilom u kojem se ne poštuje ništa i nikoga, pa čak ni ljudski
život. Dakako, ubojstava je bilo i prije društvenih mreža, ali voajerizam i navodna otvorenost producirat će još gore posljedice sa svakom ovakvom objavom i svakim pregledom. Ono što u cijeloj priči izaziva totalnu nemoć je odgovor na pitanje mogu li se ovakve stvari u budućnosti spriječiti? Vrlo vjerojatno ne, a ako znamo da se uz sve blagodati koje nam pružaju moderne tehnologije i društvene mreže sve češće godađaju i ovakve bolesne stvari, onda je činjenica o prokletstvu virtualne slobode koja prijeti generacijama koje dolaze više nego očita…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti