Zmajevo oko već tjedan dana bez kisika i života: "Došla sam se uvjeriti, ali evo, priroda je rekla svoje“

Totalni pomor u Zmajevom oku u Rogoznici. Jezero je ostalo bez kisika, i bez biljnog i životinjskog svijeta. Jedinstveni prirodni fenomen inače je mamac za turiste, no često je i predmet istraživanja znanstvenika koji za ovu nesvakidašnju pojavu krive klimatske promjene.

Sanja Jurišić | 10.10.2020. / 07:20

Zmajevo oko u Rogoznici inače svojom ljepotom očarava. No, posljednjih dana ovaj prirodni dragulj, šokira.

"Čitali smo o ovom jezeru u turističkom vodiču, očekivali prekrasne zelene i plave boje i sad sam razočarana“, kaže Marta, turistica iz Poljske.

"Došla sam se uvjeriti, da vidim svojim očima, ali evo, priroda je rekla svoje“, kaže Sandra iz Popovače.

Zbog klimatskih promjena, voda u njemu prokuha i more lakše nađe put do dna. Kisik je nestao zbog naglog miješanja slojeva u jezeru. Vezao se za sulfide s dna. Prvi put to je bilo '97. godine, a treći u posljednjem desetljeću.

Osim što ne izgleda nimalo lijepo, osjeća se i smrad pokvarenih jaja jer dolazi do oslobađanja sumporovodika iz samoga jezera i uginuća životinja.

"To su kozice, one su u biti jedni od rijetkih organizama koje prežive, holomiktične uvjete, budući da one mogu doći do površine i na taj način si osigurati kisik“, kazala je Marija Marguš s instituta Ruđer Bošković.

Kojega nema ni tjedan dana od pomora.

"Znači, sa sondom smo utvrdili da u vodenom stupcu nema otopljenog kisika“, kazala je znanstvenica.

Za to, znanstvenici ponajviše krive suše i nagli pad temperature.

"Oporavak jezera ide relativno brzo, to govorimo o tjednima. Možda mjesec, mjesec i pol. Dok se, recimo, biološka komponenta oporavlja mjesecima, pa čak i do godine dana“, rekao je Milan Čanković s instituta Ruđer Bošković.

Godinama traju istraživanja o ovom prirodnom fenomenu, po mnogočemu jedinstvenom u Europi i svijetu.

"Ovakva meromiktička, zapravo stratificirana su prilično rijetka, ona čina manje od jedan posto svih jezera na svijetu. U Europi ih je ukupno 28“, dodaje Čanković.

Rijetko koje sa sobom nosi legendu o imenu kao ovo rogozničko. U antičko doba, zbog osvajanja najljepše djevojke, sukobili su se junak Aristoles i zmaj Murin.

"Zmaj si je sa kandžama iskopao oči i jedno mu je oko iskliznulo, palo na stijene, stvorilo veliku rupu koju je popunilo more. I stvorilo ovo jezero. A poruka same te legende je da svaki zaljubljeni par koji se okupa u Zmajevom oku dobiva garanciju vječne ljubavi“, ispričao je Mario Mladinić, direktor TZ Rogoznica.

No, kupanje ovih dana ne dolazi u obzir. A u narodu su već osmislili i naziv za ovu prirodnu pojavu - buđenje zmaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti