Prokuhavanjem vode iz slavine može se ukloniti do 80 posto nanoplastike i mikroplastike

Možda zvuči jednostavno, ali prokuhavanjem vode iz slavine količina nanoplastike i mikroplastike u vodi može se smanjiti i za do 80 posto, sugerira najnovija studija.

Branimir Vorša | 29.02.2024. / 12:29

Voda ključa u kuhalu
Voda ključa u kuhalu (Foto: Getty Images)

Voda iz slavine, uobičajeni izvor nanoplastike i mikroplastike (NMP), može se pročistiti kuhanjem, i tako eliminirati više od 80 posto tih potencijalno štetnih čestica. Nanoplastika i mikroplastika (NMP), u rasponu od 0,001 do 5 milimetara, predstavljaju potencijalne zdravstvene rizike, iako se njihov puni učinak na ljudsko tijelo još uvijek istražuje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Jinan, predvođeni Eddyjem Zengom, analizirali su uzorke vode iz slavine i pronašli prosječnu koncentraciju NMP od 1 miligrama po litri. Kuhanje tih uzoraka tijekom 5 minuta smanjilo je razine NMP-a za više od 80 posto.

Mikroplastika u vodi Alarmantno otkriće: U jednoj litri vode iz plastične boce može biti i do 240.000 čestica mikroplastike

Ova jednostavna, ali učinkovita strategija kipuće vode može 'dekontaminirati' NMP-ove iz vode iz vodovoda u domaćinstvu i ima potencijal za neškodljivo ublažavanje ljudske izloženosti NMP-ima kroz potrošnju vode, ističe Zhang.

Proces funkcionira tako da NMP ostaje zarobljen u kristalnim strukturama kamenca koje se formiraju od sadržaja kalcija u vodi, pri čemu se više čestica uklanja iz takozvane tvrde nego iz meke vode.

Osiguravanje da voda dosegne točku vrenja ključno je za učinkovito formiranje kristalne strukture. Zeng ističe dodatne prednosti kipuće vode, poput ubijanja bakterija, parazita i uklanjanja tragova teških metala.

Mikroplastika, ilustracija Uznemirujuće otkriće: Mikroplastika pronađena i tamo gdje se nitko nije nadao

Caroline Gauchotte-Lindsay sa Sveučilišta u Glasgowu hvali studiju, koja je objavljena u časopisu Environmental Science & Technology Letters, zbog ukazivanja na proces taloženja tijekom vrenja. Međutim, ona naglašava važnost rješavanja problema kontaminacije mikroplastikom na njezinu izvoru, zalažući se za izmjene u postrojenjima za pročišćavanje vode za piće, kako bi se mikroplastika filtrirala prije nego što dođe do potrošača.

Izvor: New Scientist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti