Uznemirujuće otkriće: Mikroplastika pronađena i tamo gdje se nitko nije nadao

Mikroplastika je svugdje oko nas, a kako je pokazalo istraživanje prati nas i prije nego što se rodimo.

Branimir Vorša | 22.02.2024. / 15:00

Mikroplastika, ilustracija (Foto: Getty Images)

Mikroplastika, koja se smatra potencijalno toksičnom, pronađena je u posteljici svake testirane žene, što izaziva zabrinutost oko šireg utjecaja na cijeli život sisavaca. Riječ je o zapanjujućem otkriću novog istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta New Mexico.

Viši autor studije Matthew Campen izrazio je ozbiljnost situacije. Ako vidimo učinke na posteljicu, onda bi to moglo utjecati na sav život sisavaca na ovom planetu. To nije dobro, poručuje. Campen je naglasio i potencijalnu eskalaciju problema. Taj problem će se s vremenom pogoršavati jer se sva ta plastika u našem okolišu razgrađuje i postaje mikroplastika, a koncentracije će rasti, objasnio je.

Inovativna nova metoda otkrivanja prisutnosti mikroplastike u tkivu

Spomenuta studija je koristila inovativnu metodu, piroliza-plinsku kromatografiju i masenu spektrometriju (Py-GC-MS), što je znanstvenicima omogućilo ekstrakciju mikroplastike iz tkiva posteljice. Metoda je uključivala zagrijavanje uzoraka do izgaranja, što je omogućilo znanstvenicima da uhvate kemijski otisak različitih čestica. Ta napredna tehnika omogućuje analizu različitih uzoraka tkiva, uključujući i tkiva čovjeka. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Toxicological Sciences.

Campen je naglasio značaj Py-GC-MS-a, ističući njegovu sposobnost otkrivanja fragmenata sve do nanometarskog raspona, nadilazeći ograničenja konvencionalnih mikroskopa. U mogućnosti smo dobiti potpunu sliku u jednom broju svih različitih veličina i oblika svih različitih čestica plastike koje se nalaze u tkivu, objasnio je.

Problem kojeg treba hitno rješavati

Rezultati istraživanja naglašavaju hitnost rješavanja problema mikroplastike u okolišu. To je važano za znanstvenike u ovom području, budući da će se sva mikroplastika u okolišu samo nastaviti razgrađivati i postajati još manja, ističe Campen.

Mikroplastika u vodi Alarmantno otkriće: U jednoj litri vode iz plastične boce može biti i do 240.000 čestica mikroplastike

Oblaci Zabrinjavajući rezultati istraživanja oblaka: Znanstvenici upozoravaju na opasnost plastičnih kiša

Studija je također pokrenula pitanja o procesu prijenosa mikroplastike do fetusa u razvoju. Apsolutno mislimo da postoji neki prijenosni proces, rekao je Campen. Istaknuo je vjerojatnost da mikroplastika iskorištava prolaz masnoća kroz pupkovinu, što je ključno za razvoj fetusa. Vašem tijelu je to potrebno, kao i rastućem fetusu. Mislimo da nanoplastika otima taj sustav, kaže Campen.

Iako je studija otkrila alarmantne rezultate, Campen je upozorio na izbjegavanje stvaranja panike u vezi s izloženošću mikroplastici tijekom trudnoće. Pokušaj promjene prehrane kako bi se izbjegla mikroplastika, smatra Campen, mogao bi imati negativne učinke na zdravlje fetusa.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti