Otkriven dežurni "policajac" u ljudskom imunitetu čija je zadaća držati koronavirus na oku te zašto tijelo nekad ignorira njegova upozorenja

Znanstvenici su identificirali antiviralni protein koji otkriva razmnožavanje virusa u stanicama i koji upravlja odgovorom imuniteta na SARS-CoV-2 virus.

Branimir Vorša | 13.01.2021. / 15:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteinski senzor u ljudskim plućima identificiran je kao onaj koji otkriva SARS-CoV-2 virus te šalje signal imunitetu kako je došlo vrijeme za antivirusni odgovor. DO tog otkrića došli su znanstvenici s Instituta za medicinska otkrića Sanford Burnham Prebys u Kaliforniji.

Studiju o tom otkriću objavili su u znanstvenom časopisu Cell Reports, a ta studija pruža uvid u molekularnu bazu teškog oblika bolesti i može dovesti do novih strategija u liječenju i sprječavanju COVID-19.

Naše istraživanje pokazalo je da je protein MDA-5 imunitetni policajac koji ima zadaću držati oko na SARS-CoV-2 virusu i pozvati pojačanje kad je vrijeme za to, ističe Sumit Chandra, direktor programa za imunitet i patogenezu na navedenom institutu i jedan od autora studije.

MDA-5 prepoznaje viruse koji se razmnožavaju u stanicama pluća i aktivira interferon, glavnog zaštitnika našeg tijela s prve borbene linije u borbi protiv virusne invazije. Bez odgovarajuće reakcije odgovarajućeg interferona na virus, virusne infekcije mogu dovesti do smrtonosnih upalnih reakcija koje izmiču kontroli, dodaje Chandra.

U studiji su znanstvenici pruočavali 16 viralnih proteina koji se vežu na RNK u ljudskim epitelijalnim stanicama pluća te identificirali MDA-5 kao najdominantniji senzor odgovoran za aktiviranje interferona. MDA-5 otkriva dvonitni viralni RNK, a to je oblik koji novi koronavirus poprima kad se razmnožava kako bi proširio infekciju.

Prije ove studije bilo je poznato da je aktiviranje interferona ključno za koordiniranje reakcije imuniteta na taj virus, no čuvar koji kontrolira taj proces dosad je znanstvenicima bio nepoznat.

Razumijevanje biologije virusa i kako g se otkriva od iznimne je važnosti za kontroliranje infekcije i sprječavanje širenja bolesti. SARS-CoV-2 virus čini se onemogućava rad prirođenog imuniteta u sustavu nadzora ljudskog tijela, kojim, u slučaju SARS-CoV-2 virusa, upravlja MDA-5 te tako sprječava aktivaciju interferona. Upravo je reakcija interferona ta koja kasnije dovodi do aktivacije mnogih gena koji počnu s antivirusnim djelovanjem i podaci ukazuju na to da nam je ta aktivnost potrebna za kontrolu rane faze virusne infekcije i za izbjegavanje najgorih ishoda COVID-19, kaže Chandra.

Dodaje da sposobnost tijela da savlada ofenzivnu taktiku virusa i aktivira interferon uvelike utječe na to koliko će težak oblik same bolesti biti. prethodne studije pokazale su da je aktivacija interferona bil veća kod pacijenata s blagim i umjerenim simptomima, nego kod kritično oboljelih pacijenata.

Moguće je da pacijenti koji su kritično oboljeli imaju nedostatak u slanju signala interferonima. Ovo istraživanje otvara nove pristupe u liječenju koji pojačavaju jačinu signala MDA-5 prema interferonima kako bi ih se više aktiviralo u ranoj fazi bolesti te spriječio njezin teški oblik, ističe na kraju Chandra.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti