Pronađen fosil deset metara dugačkog morskog grabežljivca koji je u prošlosti plivao Velikom Britanijom

Riječ je o "jednome od najvećih nalaza u britanskoj paleontološkoj povijesti".

Hina | 11.01.2022. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Za vrijeme radova na uređenju okoliša u rezervatu prirode Rutland nedaleko od engleskog Leicestera radnici su u veljači 2021. u mulju pronašli fosilizirane ostatke deset metara dugačkog morskog grabežljivca, ihtiosaura, najvećeg te vrste dosad otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Zaposlenik rezervata prirode Joe Avis isprva je pomislio da su on i kolege otkrili ostatke dinosaura, no nakon daljnjeg iskopavanja uočili su čeljusnu kost.

Tim paleontologa zaključio je da je riječ o ihtiosauru, toplokrvnome morskom grabežljivcu koji je udisao zrak i živio u razdoblju od prije 250 do 90 milijuna godina, a pojedini primjerci mogli su narasti i do 25 metara.

Slika nije dostupna Dvojenoge veličine automobila nekoć su tumarale Engleskom

Naziv Ichthyosaurus dolazi od grčkih riječi za ribu i guštera.

BBC će televizijski prilog o ovome značajnom nalazu emitirati u utorak.

Dr. Dean Lomax, paleontolog sa Sveučilišta u Manchesteru rekao je da se radi "o otkriću bez presedana", kako zbog veličine, tako i zbog cjelovitosti fosila.

Istaknuo je da je je riječ o "jednome od najvećih nalaza u britanskoj paleontološkoj povijesti".

Ihtiosaure i ostale morske reptile obično smo pronalazili blizu obale Dorseta ili Yorkshirea gdje je veći dio ostataka bio izložen eroziji stijena. No ovakvo otkriće u kopnenom dijelu vrlo je neobično. Rutland se, naime, nalazi 50 kilometara od obale. Treba istaknuti da je prije 200 milijuna godina razina mora bila puno viša od današnje, a područje na kojemu je otkriven fosil golemoga i dobro očuvanog morskog zmaja nekoć je bio plićak, kazao je Lomax.

Slika nije dostupna Ležao zaboravljen u muzeju više od desetljeća: Savršeno očuvani fosilizirani embrij dinosaura zapanjio znanstvenike

Veliki komad gline u kojemu se nalazila glava ihtiosaura pažljivo je iskopan, a težio je gotovo tonu. Radovi na iskapanju bili su dugotrajni i zamršeni, no sada će stručnjaci detaljno analizirati fosilne ostatke.

Uprava rezervata Rutland pokušat će prikupiti dovoljno novca da bi se fosilni ostaci ihtiosaura konzervirali na lokaciji na kojoj je pronađen, a istodobno bi bio dostupan i lokalnoj zajednici i posjetiteljima rezervata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti