Pronađen jedinstveni potpis bolesti COVID-19 pomoću kojeg se može predvidjeti prijeti li pacijentu njezin teški oblik

Pacijenti koji imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 odsad bi mogli primiti pravovremenu terapiju zahvaljujući novoj metodi koju se razvili švicarski znanstvenici proučavajući ponašanje prirodnih ubojitih T-stanica kod zaraženih ljudi.

Branimir Vorša | 07.05.2021. / 10:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkrivanje i liječenje po život opasnih oblika bolesti COVID-19 prije nego što se pojave akutni simptomi od početka pandemije sve dosad predstavljalo je izazov za liječnike. No tim znanstvenika sa sveučilišta u Zürichu možda je pronašao rješenje za taj problem, objavljeno je u priopćenju navedenog sveučilišta.

Švicarski znanstvenici u suradnji s njemačkim i francuskim kolegama otkrili su specifični "biomarker" koji omogućava predviđanje razvoja teškog oblika COVID-19 u vrlo raznoj fazi zaraze novim koronavirusom.

Ključni element u njihovu istraživanju bile su prirodne T-stanice pronađene u krvi pacijenata. Riječ je o tipu bijelih krvnih zrnaca koje su dio reakcije imuniteta. Prema švicarskim znanstvenicima, promjena njihova broja u krvi može biti snažan rani pokazatelj da pacijentu prijeti opasnost od teškog oblika bolesti COVID-19.

Broj prirodnih T-stanica u krvi može se iskoristiti za predviđanje teškog oblika COVID-19 s visokim stupnjem sigurnosti, čak i tijekom prvog dana hospitalizacije pacijenta, naglašava Burkhard Becher, voditelj istraživanja.

Rana dijagnostika bazirana na toj novoj metodi mogla bi omogućiti liječnicima da razviju optimalnu terapiju za pacijenta, uključujući i učestalost mjerenja razine kisika te da se odredi treba li pacijenta odmah prebaciti na odjel za intenzivnu njegu.

Predvidljivi biomarkeri vrlo su korisni za donošenje takvih odluka. Oni pomažu liječnicima da se pacijentima koji imaju teške simptome bolesti pruži najbolja moguća njega. Naše otkriće isto tako omogućava istraživanje novih terapija protiv COVID-19, kaže Stefanie Kreutmair, koautorica istraživanja.

Švicarski znanstvenici također su pronašli način za razlikovanje akutne upale pluća uzrokovane covid-om od drugih tipova upale pluća. Tim je analizirao uzorke krvi pacijenata s teškom upalom pluća koju izazivaju drugi patogeni te su nakon toga usporedili reakciju imuniteta kako bi pronašli upalu pluća koju izaziva baš novi koronavirus.

Kad je riječ o COVID-19, T-stanice i prirodne ubojite stanice pokazuju jedinstveno ponašanje te opisuju određeni uzorak u imunološkom sustavu, odnosno potpis specifičan za COVID-19, kaže Becher.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti