Pronađeno novo tajno oružje koronavirusa: Otkriven način na koji se skriva od antitijela i odvraća im pozornost

Vršni protein virusa SARS-CoV-2, odgovoran za vezanje tog virusa za zdrave ljudske stanice, pokazao je neke nove i iznenađujuće značajke, pokazala je studija objavljena u znanstvenom časopisu Science.

Branimir Vorša | 22.07.2020. / 12:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim liječnika iz bostonske dječje bolnice prvi put je uspio uhvatiti vršni protein novog koronavirusa u njegovu obliku prije i nakon stapanja s membranom zdrave ljudske stanice.

Vršni protein virusa SARS-CoV-2 ujedno je i glavni protein koji ciljaju naša antitijela te se trenutačno najčešće koristi u kliničkim testiranjima cjepiva protiv COVID-19.

Znanstvenici vjeruju kako upravo spomenute skrivene i neočekivane značajke vršnog proteina možda pomažu virusu SARS-CoV-2 da se sakrije od našeg imunološkog sustava te da čak i duže preživi na otvorenom. Nove spoznaje mogle bi imati implikacije na razvoj cjepiva i novih lijekova.

Slika nije dostupna Znanstvenica s Oxforda pojasnila tri stvari koje se moraju dogoditi da cjepivo protiv koronavirusa vidimo do kraja godine

Koristeći tehniku kriogeničke elektronske mikroskopije, znanstvenici iz Bostona ustanovili su strukturu vršnog proteina prije i nakon stapanja virusa sa staničnom membranom. U stanju nakon stapanja sa staničnom membranom protein zauzima oblik ukosnice.

Još je intrigantnije otkriće da vršni protein ponekad zauzima oblik ukosnice i prije spajanja sa staničnom membranom. Ben Chen, voditelj studije i profesor u Dječjoj bolnici u Bostonu, sugerira da sposobnost novog koronavirusa poprima alternativne oblike i bez vezanja za stanicu čini taj virus izdržljivijim na otvorenom i sprječava njegovo raspadanje pri padu na druge površine. To ujedno možda i objašnjava zašto se novi koronavirus može zadržati na različitim površinama u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana.

Većina virusa ne preživi dugo izvan tijela domaćina. Smatramo da rigidna struktura tih vršnih proteina nakon spajanja štiti virus, kaže Chen.

Isto tako Chen i njegov tim pretpostavljaju da prijevremena promjena oblika nekih vršnih proteina, odnosno oblik prije spajanja sa stanicom, isto tako štiti SARS-CoV-2 virus od čovjekovog imunološkog sustava. Drugim riječima novi koronavirus to koristi kao taktiku odvraćanja pažnje našem imunološkom sustavu.

Koronavirus, ilustracija - 3 Poslušajte kako zvuči koronavirus: Znanstvenici zatvorili oči i tajnu novog virusa odlučili riješiti ušima

No to nije sve, znanstvenici su otkrili i još jednu značajku koja virusu pomaže u izbjegavanju našeg imunološkog sustava. Otkrili su da vršni proteini u oba oblika imaju glikane, odnosno molekule šećera koje su ravnomjerno raspoređene na njihovoj površini koji ima pomažu u izbjegavanju čovjekova imunološkog sustava.

Chen smatra kako bi njihovo novo otkriće trebalo pomoći i u boljem razvoju cjepiva protiv koronavirusa jer trenutačne formule koriste vršne proteineza stimuliranje imunološkog sustava te imaju mješavinu vršnih proteina u oblicima prije i nakon spajanja sa staničnom membranom, pa to može i ograničiti učinkovitost tih cjepiva.

Moramo razmišljati o tome kako da stabiliziramo vršni protein. Ako protein nije stabilan, možete upotrijebiti antitijela, no ona će biti manje učinkovita u smislu blokiranja virusa, ističe na kraju Chen.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti