Propustili ste zbog oblaka? Pogledajte jedinstven nebeski ples Jupitera i Saturna u velikoj konjunkciji

Zadnja velika konjunkcija dogodila se 2000. ali ovako bliska bila je davne 1623. Iduće blisko mimoilaženje dvaju planeta očekuje se tek 15. ožujka 2080.

Hina | 22.12.2020. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dva najveća planeta Sunčeva sustava, Jupiter i Saturn, maksimalno su se približila u ponedjeljak u velikoj konjunkciji, kako to nazivaju astronomi, koja će se u ovakvim razmjerima ponoviti tek 2080. godine.

U 19.22 po srednjoeuropskom vremenu dva plinovita orijaša bila su u istom vidnom polju jačeg dalekozora ili manjeg teleskopa i činilo se kao da se dodiruju, a u stvarnosti su 730 milijuna kilometara udaljeni jedan od drugoga.

Taj nesvakidašnji spoj događa se baš na dan zimskog suncostaja na sjevernoj polutci.

Prividno približavanje dvaju planeta počelo je prije više mjeseci, a u ponedjeljak je dosegnulo najmanji razmak, ostavljajući dojam da su dvije zvijezde na nebu zapravo jedna. Nakon 21. prosinca iz dana u dan polako će se udaljavati.

Velika konjunkcija odgovara vremenu koje je potrebno da se dva planeta nađu u razmjerno sličnom položaju u odnosu na Zemlju, rekao je za agenciju France Presse Florent Deleflie iz Pariškog opservatorija.

Jupiter, koji je veći, obiđe oko Sunca za 12 godina, a Saturn za 29. Svakih dvadesetak godina ova se dva planeta susretnu kada sa Zemlje promatramo nebeski svod.

Gledano golim okom, ta je pojava izgledala gotovo kao da su se Jupiter i Saturn spojili jer su veoma sjajne zvijezde, rekao je.

Posljednja velika konjunkcija dogodila se 2000. ali ovako bliska bila je davne 1623. Iduće blisko mimoilaženje dvaju planeta očekuje se tek 15. ožujka 2080.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti