Protiv letećih "krvopija" bore se "letećim borcima"

Kombinacija tehnologije i znanosti uspješno je "obranila" Osijek od komaraca.

Martina Čizmić | 14.10.2024. / 11:01

Dronovima protiv komaraca (Foto: Deratizacija Gospić)

 Nakon što su tijekom ljetnih mjeseci provedeni brojni larvicidni tretmani na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, u posljednjem tjednu rujna isti su provedeni na području Parka prirode Kopački rit i prigradskih osječkih naselja. Za postizanje maksimalne učinkovitosti korišteni su dronovi, a broj ličinki komaraca u Parku prirode Kopačkog rita smanjen je u prosjeku za 85 posto.

Dok je pažnja javnosti bila usmjerena na visoke vodostaje i obranu od poplava koje su pogodile dunavski sliv diljem Europe, u pozadini se odvijala još jedna borba – ona protiv komaraca. Nagli porast vodostaja, u kombinaciji s visokim temperaturama, stvorio je idealne uvjete za ubrzani razvoj ličinki komaraca, što je rezultiralo potencijalnom prijetnjom novih najezdi u Osijeku i okolnim naseljima.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, sa svojim stručnim timom, intenzivno je pratio situaciju putem monitoringa populacije komaraca i promptno izdao preporuku za hitnu provedbu larvicidnih tretmana.

Prema podacima Zavoda, prosječna uspješnost tretmana na četiri lokacije unutar Kopačkog rita bila je iznad 85 posto, dok su postaje Halaševo, Podravlje, VN Karašnica, Lugarski put i Sarvaš zabilježile prosječnu učinkovitost veću od 80 posto.

U borbu protiv letećih "krvopija" krenulo se letećim "borcima" - dronovima.

Upotreba dronova pokazala se izuzetno učinkovitom jer omogućuje pristup teško dostupnim područjima, što je ključno za tretiranje rubnih i poplavnih dijelova Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i samog Parka prirode Kopački rit. Također, naša tvrtka koristi biološka sredstva koja ne štete drugim organizmima, što je presudno za zaštitu osjetljivih ekosustava poput Kopačkog rita, istaknuo je Dražen Vađić, direktor tvrtke Deratizacija Gospić.

Vađić nadodaje kako glavne prednosti korištenja dronova u sprječavanju najezde komaraca uključuju lakši pristup nepristupačnim područjima, bržu identifikacija vodenih površina putem modificiranih kamera te automatsko doziranje larvicida zahvaljujući naprednom softveru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti