Protiv zagađenja: Automobilska guma koja ujedno pročišćava zrak

Dodatna je prednost što Oxygene nije pneumatik, odnosno ne koristi zrak za održavanje napetosti, zbog čega nije osjetljiva na bušenje.

Martina Čizmić | 08.03.2018. / 13:11

Automobilska guma s mahovinom (Foto: Goodyear/Profimedia) (Foto: Goodyear/Profimedia)

Automobili, barem oni koji koriste benzin i dizel, odgovorni su za velik dio onečišćenja zraka, pogotovo u velikim gradovima. Iako industrija automobila godinama radi na smanjenju emisije štetnih čestica i CO2, još uvijek su te razine problematične.

I dok se neki gradovi protiv onečišćenja zraka bore ograničavanjem prometovanja automobila, u budućnosti bi mogli poticati automobile na vožnju. Naime, poznati proizvođač automobilskih guma Goodyear predstavio je svoj koncept automobilske gume koja tijekom vožnje zapravo čisti zrak.

Radi se o gumama koje su potpuno drugačije od onih na koje smo navikli. U 3D isprintanom okviru, napravljenom od reciklirane gume, rasla bi mahovina koja bi apsorbirala CO2, a ispuštala kisik te tako čistila zrak oko sebe.

Oxygene zaista predstavlja budućnost u naše živote kroz viziju rješenja za čišći, prihvatljiviji, sigurniji i održiviji način kretanja u urbanim sredinama, pojasnili su iz Goodyeara.

Mahovina se sadi na bočne strane gume, gdje je najbolje izložena suncu. Osim ekološke komponente, ovakva guma ima i druge prednosti. Na gaznoj površini gume zamišljeni su profili koji bi upijali tekućinu, što bi omogućilo bolju kontrolu nad vozilom na mokroj površini, a koji bi ujedno osiguravali vlagu za mahovinu.

U Goodyearu procjenjuju da, kad bi 2,5 milijuna vozila koristilo gume Oxygene u gradu poput Pariza, apsorbirali bi više od četiri tisuće tona ugljičnog dioksida i ispustili više od tri tisuće tona kisika godišnje.

Dodatna je prednost što Oxygene nije pneumatik, odnosno ne koristi zrak za održavanje napetosti, zbog čega nije osjetljiva na bušenje.

Zanimljivo je kako bi mahovina tijekom procesa fotosinteze mogla proizvesti dovoljno energije da napaja senzore koje koristi umjetna inteligencija u automobilu.

Oxygene je osmišljena kako bi nas potaknula na razmišljanje o pametnijem, sigurnijem i održivijem prijevozu u budućnosti. Također, pročišćavajući zrak, ovaa bi guma mogla podići kvalitetu života i zdravlja stanovnicima gradova. S obzirom na procjene kako će do 2050. dvije trećine stanovnika živjeti u gradovima, sve je veći pritisak na transpotnim mrežama u urbanom okolišu da rade na održivosti. Pametnija, zelenija infrastruktura i transport bit će ključni kako bismo riješili najveće probleme u gradovima, istaknuli su u Goodyearu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti