Provjerite je li vaša omiljena Android aplikacija sigurna

Popularnost Androida sa sobom nažalost nosi i brojne aplikacije od kojih imate više štete nego koristi

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 29.07.2017. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleov mobilni operativni sustav Android apsolutno je najpopularniji na svijetu kada su u pitanju mobilni uređaji, što dokazuju i podaci objavljeni prije nekoliko dana. Razloga za takvu popularnost ima podosta, ali najvažniji su ogroman broj uređaja koji rade na Androidu i relativna otvorenost samog operativnog sustava koja korisnicima, barem se tako čini, nudi velike mogućnosti personalizacije samog uređaja i fleksibilnost u radu. Je li cijela ta priča savršena, kao što mnogi, pogotovo oni koji spočitavaju Appleovom iOS mobilnom operativnom sustavu “zatvorenost i krutost”, tvrde, pitanje je objektivne ocjene.

Da, Appleov iOS sigurno neće ponuditi (pogotovo s posljednjim verzijama) “igranje” s izgledom korisničkog sučelja, ikona i svega ostaloga kao što je to moguće na Androidu, ali u nekim je segmentima upravo to najveća kvaliteta iOS-a u komparaciji s Androidom. Jer, Android vrlo često korisnicima koji (pre)često mijenjaju svoje “launchere” i konstantno instaliraju nove aplikacije zna izazvati dosta problema, pa čak i vrlo neugodnih, jer se na sam uređaj uz klasične aplikacije instaliraju i brojni vrlo opasni malware programi.

Prvo je i osnovno pravilo da se na Android ne instaliraju nikakve aplikacije koje nisu verificirane i dostupne na službenom Google Play repozitoriju, no ni to nije jamstvo apsolutne sigurnosti. Tako je ekipa entuzijasta napravila web stranicu na kojoj možete pratiti aplikacije koje su potencijalno opasne i vrlo opasne za vaš Android operativni sustav. Mnogi su ovaj popis proglasili “popisom najgorih Android aplikacija” što je možda malo pretjerano, no svakako svima vama koji koristite Android, a znamo da vas ima najviše, iskreno preporučujemo da provjerite ovu web stranicu.

Na njoj ćete pronaći popis aplikacija koje su službeno “čiste” i dostupne i mogu se pronaći na Google Play trgovini, no u sebi kriju razne napasti koje vam mogu zadati ozbiljnu glavobolju. A među njima ima i vrlo popularnih aplikacija, kao što je primjerice Skype za kojega autori tvrde kako “krade kontakte”. Tu je i ES File Explorer, kojega mnogi koriste za manipulaciju datotekama koje imaju na svojem uređaju, prema navodima tima koji prati ove aplikacije, neće vam instalirati nikakav malware ali će vas zato zatrpati istinskom lavinom agresivnih oglasa zbog kojih će vam rad biti otežan…

Uostalom, najbolje je da provjerite sami kako izgleda popis Android Blacklist aplikacija na ovoj stranici, a zgodno je pratiti i običnu tablicu koja se konstantno nadopunjava i u kojoj ćete pronaći sve potrebne informacije vezane uz potencijalno opasne Android aplikacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti