Prva privatna misija poletjela na Međunarodnu svemirsku stanicu

Tri poduzetnika i bivši astronaut NASA-e poletjeli su u petak raketom SpaceX u prvu privatnu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), gdje će ostati nešto više od tjedan dana.

Hina | 09.04.2022. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Raketa je poletjela u 11.17 sati po mjesnom vremenu (17.17 po srednjoeuropskom) iz svemirskog centra Kennedy u Cap Canaveralu, na Floridi.

Novaci su već putovali na ISS, napose u 2000-im. Lani je Rusija poslala onamo ekipu za snimanje filma, a zatim i ruskog milijardera. No oni su letjeli raketama Sojuz, u pratnji kozmonauta.

Ovaj put je tvrtka Axiom Space organizirala putovanje u suradnji sa SpaceX-om i s NASA-om, koja je dobila novac za korištenje njezine stanice.

Zemaljske granice trgovine širimo na svemir, izrazio je zadovoljstvo Bill Nelson, ravnatelj američke svemirske agencije, uoči polijetanja.

Zapovjednik misije nazvane Ax-1 je američko-španjolski državljanin Michael Lopez-Alegria, bivši astronaut američke svemirske agencije koji je već boravio na ISS-u.

Tri ostala člana posade platili su desetke milijuna dolara svaki za ovo iskustvo. Ulogu pilota ima Amerikanac Larry Connor, direktor agencije za nekretnine.

Tu su još: Kanađanin Mark Pathy, vlasnik investicijske tvrtke i bivši pilot Eytan Stibbe, suosnivač investicijskog fonda.

Potonji je drugi izraelski astronaut u povijesti, nakon Ilana Ramona koji je 2003. poginuo u eksploziji američkog svemirskog broda Columbije po povratku s ISS-a.

Ova četvorica imaju bogat program, s oko 25 pokusa u vezi sa starenjem, srčanim zdravljem i matičnim stanicama.

Kapsula Dragon treba pristati na ISS u subotu oko 7.30 sati (13.30 po srednjoeuropskom vremenu).

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti