Prvi SMS poslan prije 25 godina: Označena četvrt stoljeća od početka promjene ljudske komunikacije

U nedjelju je obilježen povijesni trenutak koji je označio revoluciju u komunikaciji čovječanstva. Prije točno 25 godina poslan je prvi SMS na mobilni telefon.

Marin Dragičević | 03.12.2017. / 21:15

Galerija

Bilo je dovoljno nekoliko dodira prstima po tipkovnici računala i povijest je stvorena. Prvi SMS s osobnog je računala poslao Britanac Neil Papworth.

"Poruka je bila: 'Sretan Božić!' U to vrijeme to s mobitela niste mogli poslati, ali ste mogli primiti poruku, pa sam je poslao s računala. Trebalo je još godinu dana da se omogući slanje SMS-a s mobitela", objasnio je Neil Papworth.

Taj trenutak označio je početak promjena epskih razmjera. Telefoni na pulsno biranje polako nestaju iz uporabe. Internet je sve dostupniji, a mobilna tehnologija donosi korjenite promjene u komunikaciji modernog čovječanstva. Telefoni postaju sve pametniji.

"Prvi put imamo mobitele koji su više od telefona. Vidimo da su do danas razvijene na stotine tisuća, ako ne i milijuna aplikacija za naše pametne telefone, tako da SMS možemo smatrati prvim korakom prema modernom pametnom telefonu", rekla je Elizabeth Bruton iz Muzeja znanosti.

Svaka nova tehnologija donosi sa sobom prednosti i mane.

"Jedna od najzanimljivijih stvari vezana uz komunikacije mobilnim porukama jest gubitak konteksta za razliku od komunikacije u četiri oka. Gubi se govor tijela, gubi se emocija, a to je pravi izazov za nas u ovoj eri", smatra stručnjak za društvene medije Toby Beresford.

Život bez pametnog telefona danas je mnogima nezamisliv. Poruke se koriste za plaćanje parkinga, naručivanje kod liječnika, reklamiranje proizvoda, čak i u izbornim kampanjama. SMS je pridonio stvaranju novog, globalnog društva kakvo danas poznajemo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti