Ovisnost novog doba: 50 posto tinejdžera ovisno je o…

Nedavno istraživanje pokazalo je ono čega smo svi svjesni – veliki broj tinejdžera, ali i njihovih roditelja ovisan je o mobilnim uređajima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2016. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno istraživanje koje je provedeno u SAD-u pokazalo je kako je polovica tinejdžera ovisna o pametnim telefonima te svakog sata moraju provjeravati svoje mobilne uređaje. S rezultatima ovog istraživanja koje je provela neprofitna organizacija Common Sense Media slažu se i roditelji te je skoro 60 posto njih priznalo kako njihova djeca ne mogu izdržati bez pametnih telefona. Mladi osjećaju pritisak kako moraju odmah odgovarati na SMS-ove, obavijesti i komentare s društvenih mreža, a prevelika ovisnost o telefonima odražava se i na odnose s roditeljima i prijateljima, školske obveze te čak trećina ispitanih kaže da se svakodnevno svađaju oko prečestog korištenja telefona.

No, nisu samo tinejdžeri ovisni o mobilnim uređajima te je isto istraživanje pokazalo kako i njihovi roditelji ne mogu bez pametnih telefona pa tako više od polovice njih provjeravaju telefone čak i dok voze automobil. I djeca i njihovi roditelji ovisni su o svojim mobilnim uređajima, a prema Ellen Wartella, direktorici Centra za medijski i ljudski razvoj s Northwestern sveučilišta, još je nejasno kakav je konkretan utjecaj ovakve ovisnosti o mobilnim uređajima i internetu na ponašanje djece i tinejdžera. Prema nekim stručnjacima, takva ovisnost o tehnologiji, odnosno obveza konstantne dostupnosti, odgovaranja na poruke i komentare u biti samo izražava potrebu mladih za komuniciranjem. 'Moramo posvetiti više vremena i istraživanja kako bi shvatili utjecaj medija, tehnologije i interneta na djecu i na temelju tih rezultata prilagoditi naše ponašanje', komentirala je Wartella.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti