Prvi fleksibilni pametni telefon predstavio je...

FlexPai, developer model, sa 128GB prostora za pohranu stoji 1388 eura (10 300 kuna), a inačica sa 256GB 1539 eura (oko 11 500 kuna).

Martina Čizmić | 02.11.2018. / 11:12

FlexPai (Foto: Royole) (Foto: Royole)

Očekivali smo da će neki od velikih igrača u mobilnoj industriji poput Samsunga ili Huaweija, prvi na tržište izbaciti pametni telefon s fleksibilnim ekranom.

O tome se već govori neko vrijeme, a LG je najavio kako će svoj uređaj predstaviti na CES-u u siječnj 2019. godine.

No, prvi komercijalno dostupni pametni telefon s fleksibilnim ekranom na tržištu se pojavio iz potpuno neočekivanog smjera.

Američka tvrtka Royole predstavila je svoj "FlexPai", kombinaciju pametnog telefona i tableta koji ima fleksibilan ekran i iznenadila sve.

FlexPai temelji se na Royoleovoj Flexible+ platform, koja se, kako tvrde iz tvrtke, može jednostavno ugraditi u cijeli niz proizvoda i pronaći cijeli niz primjena u različitim industrijama.

Royoleov FlexPai fleksibilni pametni telefon nudi korisnicima mobilnih telefona revolucionarno, potpuno drugačije iskustvo u odnosu na tradicionalne telefone. Rješava problem velikih ekrana i prenosivosti, a istovremeno daje potpuno novu dimenziju sučelju između čovjeka i stroja, istaknuo je osnivač Royolea, Bill Liu.

FlexPai (Foto: Royole) (Foto: Royole)

Ističu kako FlexPai podržava način rada u kojmem je ekran podijeljen, kao i rad u više aplikacija odjednom. Navodno funkcionira poput računala i pruža ugodno iskustvo gledanja videa i igranja video igara.

Kad je preklopljen, FlexPai trebao bi podržavati rad na dva individualna ekrana koji su u međusobnoj interakciji, ali i mogu funkcionirati zasebno.

Iz Royolea ističu kako je njihov fleksibilni ekran prošao test u kojem je savijan više od 200 tisuća puta, što bi trebalo osigurati njegovu izdržljivost.

FlexPai (Foto: Royole) (Foto: Royole)

Ne pokreće ga ni iOS ni Android već jedinstveni Water OS, operativni sustav razvijen posebno za njega kako bi iskoristio sve mogućnosti fleksibilnog ekrana.

Koristi posljednju serij Snapdragon 8 SoC procesora s umjetnom inteligencijom, a dolazi s dvije kamere - 20 megapikselnom telefoto lećom i 16 megapikselnom širokokutnom lećom.

Osim toga ima sve što i telefoni koji se trenutno nalaze na tržištu - MicroSD pohranu, čitač otiska prsta, USB-C utor, stereo zvučnike i tako dalje.

Iz Royolea poručuju kako će prvo biti dostupan developerima i potrošačima u Kini i to već od prosinca 2018.

I na kraju, ne tako mala cijena. FlexPai, developer model, sa 128GB prostora za pohranu stoji 1388 eura (10 300 kuna), a inačica sa 256GB 1539 eura (oko 11 500 kuna).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti