Prvi Google Doodle pogonjen umjetnom inteligencijom "glumi" Bacha

Skladajte poput Bacha zahvaljujući umjetnoj inteligenciji iz Googlea.

Martina Čizmić | 21.03.2019. / 10:48

Google Doodle za Bacha (Foto: Screenshot)

Google je poznat po svojim Doodleovima kojima obilježava važne i zanimljive dane odnosno događaje ili osobe u godini. Danas je ta čast pripala poznatom njemačkom skladatelju Johannu Sebastianu Bachu.

No Bachov je Doodle drugačiji od svih ostalih dosad. U Googleu su se posebno potrudili i razvili prvi Doodle iza kojeg stoji umjetna inteligencija.

Kako su pojasnili, iza Bachova Doodlea stoji suradnja s timovima Google Magenta i Google PAIR. Posjetitelji Googleove tražilice tako mogu stvarati svoju melodiju, a umjetna inteligencija tu će melodiju pretvoriti u glazbu u Bachovu stilu.

Stvaranje glazbe na Bachovu Doodleu veoma je zabavno, ali cijeli je pothvat još impresivniji kad pročitate što je sve bilo potrebno napraviti kako bi proradio.

Prvo su razvili model strojnog učenja kako bi računalo naučili o Bachu i njegovoj glazbi. Potom su prilagodili model da radi unutar internetskog preglednika.

Na kraju trebalo je osmisliti i animaciju koja će sve to pratiti.

Okušajte se u stvaranju melodije u Bachovu stilu. Tko zna, možda i otkrijete skrivenu melodiju koja zvuči kao Bach u rock-izvedbi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti