Znate li da će Hrvatska uskoro u svemir poslati svoj prvi satelit? "Još uvijek je sve malo nestvarno"

Ako niste znali - Hrvatska će u svemir uskoro poslati svoj prvi nanosatelit. Dnevnik Nove TV ekskluzivno vam pokazuje gdje ga sklapaju i čemu će on točno služiti.

DNEVNIK.hr | 24.10.2023. / 20:19

Galerija

U tijeku su posljednje pripreme za prvi hrvatski nanosatelit.

Još uvijek je ovako malo nestvarno, ja mislim da ćemo biti puno zadovoljniji jednom kad to bude u orbiti, kad bude letjelo, kad bude vraćalo podatke nazad, rekao je Ante Medić, izvršni direktor za razvoj elektronike.

Služit će za prijenos podataka kao što su fotografije Hrvatske iz svemira. Cilj je također uvesti Hrvatsku u svemirsku eru te povećati interes za astronomijom i svemirskim projektima.

VIrusi, ilustracija Znanstvenici pronašli čak osam dosad nepoznatih patogena: Neki mogu uzrokovati rak

Zajednica je još uvijek malena, međutim širi se malo-pomalo. To je industrija koja u hrvatskoj još nije nešto popularna, međutim kako potpisujemo sve više sporazuma s europskom svemirskom agencijom, tako hrvatskim tvrtkama postaje dostupnije i financiranje i sudjelovanje u projektima, objasnio je Medić. 

A kako će izgledati lansiranje ove misije, inženjer projekta s tim je već dobro upoznat. 

Bio sam prisutan na lansiranju rakete Falcon9, koja je u vlasništvu tvrtke SpaceX Elona Muska - to je ista raketa koja će voziti i naš mali satelit Crocube gore. To je zasigurno jedna od najboljih stvari koje sam vidio uživo, poručio je Medić. 

Ovo je replika satelita čija će konačna verzija biti gotova u iduća tri tjedna, a za nešto manje od četiri mjeseca to će biti prvi hrvatski satelit koji će poletjeti sa Zemlje u svemir, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Da bi stvar bila još bolja, glavna voditeljica misije podrijetlom je - Slovakinja. 

Želim vratiti ono nešto što je meni Hrvatska dala, dakle misija je za sve Hrvate, za Hrvatsku. Moj šef u firmi u kojoj radim je lansirao prvi slovački satelit i kažem si - zašto ne bismo ponovili takav uspjeh i u Hrvatskoj, istaknula je Daniela Jović, voditeljica misije. 

Misija je stajala 250 tisuća eura. Sredstva se prikupljaju pomoću sponzora, ali i donacija. 

Krađa automobila Jeste li iznenađeni? Lopovi najmanje kradu automobile ovog brenda

Stavljamo imena svih donatora na memorijsku karticu tako da je to zaista fora jer simbolično se može poletjeti s nama. Lansiranje se može pratiti naravno na YouTube kanalima, nadamo se da će se to moći pratiti i na hrvatskim televizijama, gdje ćemo imati nekakvu komentiranu verziju i skupa dočekati prvo javljanje našeg satelita iz svemira, napomenula je Jović. 

U svemiru će biti dvije godine, letjet će na visini od 510 kilometara, brzinom od 28 tisuća kilometara na sat.

Krug oko cijele zemlje dnevno će napraviti i do 16 puta. Lansiranje Hrvatske u povijest letjelicom Elona Muska zakazano je za veljaču 2024. godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti