Ovo je najsigurnija zgrada u zemlji i regiji, čuvat će naše osobne podatke: Dnevnik Nove TV prvi zavirio u golemi centar

Sve poruke koje šaljemo digitalnim putem pohranjuju se u podatkovnim centrima. Hrvatska ih ima manje od 10, a najveći se otvara u utorak u Varaždinu. Riječ je o najsigurnijoj zgradi u zemlji i regiji. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš prvi je novinar koji je ušao u nju.

DNEVNIK.hr | 22.10.2023. / 20:01

Galerija

Na dvije tisuće četvornih metara stvorena je mikroklima za 600 IT kabineta u kojima se može čuvati tisuće računala s milijardama naših podataka.

Podatkovni centri poput ovog, oni čine internet oni su okosnica svega. Bilo kakva naša komunikacija, bilo kakva razmjena poruka. Čim upalimo telefon, čim upalimo bilo šta naš telefon pristupa ovakvim objektima gdje se nalaze računala koja poslužuje sve to, ispričao je direktor tvrtke Matija Grabar.

Sve bržom digitalizacijom osobni podaci novo su zlato i zato je važno da su sustavi gdje se pohranjuju neprobojni. Dok vlasnici te tvrtke jamče da im hakeri ne mogu pristupiti, trebalo je napraviti i zgradu koja je doslovno - neprobojna. Štite je i radari.

Budući da ima preko 100 kamera u cijelom objektu i nije moguće svaku nadgledati ovdje se izdvaja preko umjetne inteligencije i signalizira korisniku ako se dogodila kretnja unutar perimetra koji je štićen, objasnio je direktor objekta Darko Pintarić.

100 posto je otporan i na vanjske utjecaje. Opremljen generatorima i solarnim panelima centar nije u potpunosti ovisan o javnoj struji.
Zgrada može podnijeti potres i do devet stupnjeva po Richteru, a i da se zapali, serveri i dalje mogu raditi, tvrde, dovoljno dugo da se zgrada izvana ugasi.

Budući da smo mi temelj gospodarstva, temelj digitalizacije mi si ne smijemo dozvoliti da naš podatkovni centar stane, jer tada staju svi naši korisnici, staje gospodarstvo kakvo znamo, dodao je Pintarić.

Tad ne bi bilo telefoniranja, interneta, ne bi radili bankomati, internet bankarstvo, portali, digitalne transmisije... Projekt je proglašen strateški važnim za Hrvatsku, vrijedan je 23 milijuna eura, a izgrađen je iz nule u samo 11 mjeseci. I to u Varaždinu kako bi se internet nakon potresa decentralizirao iz Zagreba.

Sjećate se kak je bilo - pošta ne radi, bankomati ne rade, opći kaos. Skoro jednako nuklearnoj katastrofi. Upravo zato je ovakav objekt van Zagreba je itekako potreban, a pristup informacija u ovom objektu ne smije imati nitko. Jednostavno mi smo ovaj objekt osigurali bukvalno na razini vojne baze, rekao je direktor tvrtke.

Objekt takve sigurnosti ne postoji u regiji. Nema ga ni Beč, najbliži je u Budimpešti, a od utorka s radom počinje u Varaždinu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti