Krize su plodno tlo za lažne vijesti: "Mora se kritički misliti"

Doba krize, kao što je sukob Hamasa i Izraela, plodno je tlo za širenje lažnih vijesti. Nakon upozorenja Europske unije, društvene mreže uklonile su više od milijun objava takvog sadržaja.

DNEVNIK.hr | 18.10.2023. / 20:07

Galerija

Za snimku na društvenim mrežama tvrdilo se da prikazuje sukob Hamasa i Izraela. Ispostavilo se da je riječ o videoigrici.

Društvenim mrežama proširio se i video u kojem posjetitelji bježe od militanata. Zapravo se radilo o trenutku kada su otvorena vrata za koncert Burne Marsa.

Još jedna od mnogih snimki ne prikazuje sukob Hamasa i Izraela, već je isječak sukoba meksičke vojske i narkokartela iz 2017.

Huang i Liu Nvidia i Foxconn najavili gradnju AI tvornica

Lažne snimke rata proširile su se društvenim mrežama brzinom munje. No mladi s kojima je ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala ne opterećuju se time. Kažu, znamo da ne trebamo vjerovati svemu što se prikazuje na društvenim mrežama.

Ovako sa strane na internetu stvarno svatko može staviti što poželi, mora se kritički misliti, ne ono što nam se predstavlja, rekla je Katarina. Vidio jesam, ali pokušavam se sad u posljednje vrijeme toga kloniti, ne gledati, dodao je Ramaji. 

Mislim da ljudi previše vjeruju svemu što vide na internetu, a to najviše koriste da zastraše narod, poručio je Demian. 

Kome onda vjeruju kada su u pitanju informacije?

Ne vjerujem nikome osim dragom Bogu, istaknuo je Ivan.  Pa televiziji, izjavila je Laura. 

Nikome, mislim da svi pretjeruju, mislim da na Instagramu nemaš kome vjerovati jer svi pišu svašta, napomenula je Lucijana. Često sam ja onako neinformiran, pa ono ne znam preskočim ja to sve, dodao je Ivan.

Nije svima lako takve sadržaje preskočiti. Lažne vijesti pogotovo su popularne u doba krize. Pokazala je pandemija, ali i rat u Ukrajini. Veliku odgovornost imaju mainstream mediji, društvene platforme, ali i...

Otkaz Trend je jasan: Povratak u urede ili - otkaz

Odgovornost je i na korisnicima da promisle kakav sadržaj dijele, mi često imamo situacije, to nam je covid pokazao da građani ne samo da vjeruju dezinformacijama nego i svojim postupcima, čak i onim slučajnima kad vi nešto lajkate, podijelite na svom profilu, u taj začarani krug dezinformatora uključujete sve svoje prijatelje, poznanike, obitelj, objasnio je prof. dr. sc. Mato Brautović.

Europska unija upozorila je platforme na širenje dezinformacija vezanih za sukob Hamasa i Izraela. Meta je uklonila ili označila kao uznemirujuće više od 795 tisuća sadržaja, dok je TikTok uklonio više od pola milijuna štetnih ili lažnih videa.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti