Trend je jasan: Povratak u urede ili - otkaz

Iako se jedno vrijeme činilo kako će u mnogim kompanijama prevladati rad od kuće, pokazalo se kako šefovi ipak više vole da su njihovi zaposlenici u uredima, barem nekoliko dana tjedno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2023. / 14:41

Otkaz (Foto: Getty Images)

Do sada su objavljena brojna istraživanja o udaljenom radu čiji su rezultati ponekad kontradiktorni. Dok dio istraživanja ide na ruku onima koji žele raditi od kuće i pokazuje da su zaposlenici tako učinkovitiji, neka druga istraživanja pokazuju upravo suprotno. Da je zaposlenicima mjesto u uredima sa svojim kolegama smatra sve više šefova manjih i većih kompanija. Najbolji dokaz za to je Zoom. Kompanija koja je postala simbol udaljenog rada tijekom pandemije nedavno je pozvala zaposlenike nazad u urede, barem nekoliko dana tjedno.

Zoom Službeno je kraj: Završila jedna era koja je započela s pandemijom

Onima koji su se navikli na benefite udaljenog rada tako nešto nije po volji i ne žele se vratiti u urede, u nekim kompanijama prijete otkazima. To je nedavno svojim zaposlenicima poručio izvršni direktor Amazona Andy Jassy rekavši da oni koji ne pristanu na povratak u urede, “vjerojatno neće uspjeti” u kompaniji.

Slične poruke, samo u ljepšem pakiranju, sada dolaze i iz Robloxa. Kompanija je pozvala sve zaposlenike da se vrate u urede, barem tri dana tjedno te im je za donošenje te odluke dano nekoliko mjeseci. Zaposlenici im moraju javiti do sredine siječnja sljedeće godine hoće li se vratiti u urede na tri dana tjedno, pri čemu im je kompanija ponudila pomoć u preseljenju, ako bude potrebno. Oni kojima se takva promjena politike ne sviđa, mogu zatražiti otpremninu, za što imaju vremena do travnja 2024. Ukratko, ako se ne žele vratiti u urede, do travnja moraju napustiti tvrtku.

U Robloxu je do sada vladala politika da zaposlenici koji to žele, mogu raditi udaljeno, uz obvezu dolaska na kvartalna okupljanja, no izvršni direktor kompanije David Baszucki sada je promijenio mišljenje. Ovu odluku nismo donijeli jednostavno te shvaćamo da je ona značajna, kako za naše zaposlenike, tako i za njihove obitelji i njihove voljene, komentirao je šef tvrtke.

Eric Yuan Zoom se proslavio softverom za udaljeni rad, a njihov šef objasnio je zašto je bolje raditi iz - ureda

U objavi u kojoj je najavio povratak u urede Baszucki je napisao kako se nadao da će Roblox uspjeti uspostaviti snažnu kulturu hibridnog rada, no ipak je došao do sličnog zaključka kao i šefovi nekih drugih kompanija prije njega. Naime, kaže kako rad iz ureda pozitivno utječe na kulturu kompanije te rezultira s produktivnijim zaposlenicima i više inovacija. Iako sam uvjeren da ćemo jednom doći do točke u kojoj su virtualna radna mjesta postati produktivna, zanimljiva i na kojima će ljudi surađivati na isti način kao i u fizičkim prostorima, trenutačno to još nismo ostvarili, objasnio je svoju odluku o povratku u urede.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti