Tehnološki velikan poručio zaposlenicima: Ako se ne vratite u urede, vjerojatno nećete uspjeti u našoj kompaniji

Mnogim zaposlenicima nije dobro sjela odluka o povratku u urede.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.08.2023. / 12:04

Otkaz (Foto: Getty Images)

Nakon što su zaposlenici iz brojnih kompanija diljem svijeta tijekom pandemije spoznali sve benefite rada od kuće, situacija se s vremenom promijenila. Kako je pandemija pala u drugi plan, tako je i sve više kompanija pozvalo zaposlenike da se vrate u urede, u potpunosti ili hibridno. Da potpuni rad od doma za mnoge postaje prošlost možemo vidjeti i na primjeru Zooma. Kompanija koja je bila sinonim za rad od kuće najavila je planove za povratak u urede, barem dva dana u tjednu, a izvršni direktor tvrtke na internom sastanku objasnio je negativne strane udaljenog rada.

Slika nije dostupna Nova odluka uprave Amazona izazvala ljutnju među zaposlenicima, pokrenuli čak i peticiju

Tako se smanjuje inovativnost, ali i manje je povjerenje među zaposlenicima pa je bitno da oni barem neko vrijeme provode zajedno, razgovarajući licem u lice, a ne samo putem alata za videokonferencije, objasnio je Eric Yuan.

No mišljenja između poslodavaca i dijela zaposlenika u tom se pogledu razlikuju. Dio zaposlenika kojima takav tempo i rad od kuće itekako odgovara više se ne želi vratiti na staro, čak odbijaju i hibridni način rada. S takvim zaposlenicima problema imaju u Amazonu. Odluku o povratku u urede menadžment kompanije donio je početkom godine, nakon što su zaključili da su ljudi više angažirani te bolje surađuju kada posao obavljaju iz ureda, umjesto iz kuća.

Od početka svibnja zaposlenici su se trebali vratiti u urede barem tri dana u tjednu, no nisu se svi zaposlenici odazvali tom pozivu. Dio njih, oko 30 tisuća od ukupno više od 1,5 milijuna koliko zapošljava Amazon, u ožujku je potpisao peticiju s kojom se protive povratku u urede.

Prema informacijama izvora povezanim s kompanijom, njen izvršni direktor Andy Jassy zbog toga je prilično frustriran. Tijekom jednog nedavnog sastanka rekao je kako se svi zaposlenici kompanije moraju “složiti i obvezati se” s politikom povratka u urede, a oni koji to ne mogu, “vjerojatno neće uspjeti u Amazonu”. Jassy je tako zaposlenicima koji nisu dio ekipe, odnosno koji se neće obvezati na pravila koja vrijede za sve, pokazao izlazna vrata.

Otkaz Amazon najavio nove otkaze: Bez posla ostaje još 9 tisuća zaposlenih

Naglasio je i kako je razgovarao s izvršnim direktorima drugih kompanija i “gotovo svi” su složni da bi se zaposlenici trebali vratiti u urede i raditi sa svog službenog radnog mjesta, ne iz dnevnog boravka ili nekog udaljenog mjesta. Kao dio politike povratka u urede Amazon je ranije pozvao neke zaposlenike da se presele u druge gradove kako bi bili bliže uredima kompanije. Onima koji su to odbili poručili su da pronađu novu poziciju u nekim drugim odjelima unutar Amazona ili da daju dobrovoljni otkaz.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti