Amazon najavio nove otkaze: Bez posla ostaje još 9 tisuća zaposlenih

Amazon je nedavno najavio otkaze za 18 tisuća ljudi, a sada je objavio kako će bez posla ostati još 9 tisuća zaposlenih.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2023. / 13:25

Otkaz (Foto: Getty Images)

Sve donedavno Amazon je, kao i brojne druge tehnološke kompanije, konstantno zapošljavao nove ljude te je broj zaposlenika te tvrtke diljem svijeta narastao na čak 1,5 milijuna. No situacija se u posljednjih godinu dana radikalno promijenila - umjesto borbe za radnika više kompanije sada masovno otpuštaju ljude.

Pad vrijednosti dionica Krug je zatvoren: Bili su jedni od najvećih profitera koronakrize, no vrijednost tvrtke sada je ponovno na razini od prije pandemije

Taj val otpuštanja nije zaobišao niti Amazon, koji je u siječnju pokazao izlazna vrata za čak 18 tisuća ljudi, no kako su iz tvrtke najavili ovaj tjedan, na tome ne misle stati. Naime, s ciljem smanjenja troškova najavili su nove otkaze za oko 9 tisuća ljudi u odjelima cloud computinga, oglašavanja i u Twitchu, no trenutačno nije poznato u kojim će zemljama zaposlenici ostati bez posla.

U Twitchu, platformi za streaming koja je naročito popularna među gamerima i koju je Amazon kupio 2014. godine za oko milijardu dolara, bez posla će ostati oko 400 ljudi. Otkazi su najavljeni samo nekoliko dana nakon što je dugogodišnji CEO kompanije Emmett Shear najavio napuštanje vodeće pozicije u kompaniji, a na njegovoj poziciji zamijenio ga je Dan Clancy.

Komentirajući nove otkaze, izvršni direktor tvrtke Andy Jassy rekao je kako je Amazon dosad konstantno zapošljavao, no sada živimo u vremenu prilične ekonomske sigurnosti, čemu se moraju prilagoditi. Svaka odluka o otpuštanjima vrlo je teška, no to su odluke koje se moraju donijeti jer su, naglasio je Jassy, dugoročno dobre za tvrtku.

Slika nije dostupna Nova odluka uprave Amazona izazvala ljutnju među zaposlenicima, pokrenuli čak i peticiju

Onima koje će obuhvatiti odluka o smanjenju radnih mjesta želim zahvaliti za posao koji ste napravili u ime naših kupaca i cijele kompanije, poručio im je nasljednik Bezosa.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti