Nvidia i Foxconn najavili gradnju AI tvornica

“U budućnosti, svaka industrija, svaka kompanija imat će AI tvornicu”, komentirao je šef Foxconna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2023. / 15:37

Huang i Liu (Foto: Afp)

Velike tehnološke kompanije Nvidia i Foxconn najavili su suradnju i razvoj u izgradnji, kako su ih nazvali - AI tvornica. Riječ je o novoj vrsti podatkovnih centara u kojoj će se koristiti čipovi i softver Nvidije za razvoj različitih proizvoda i aplikacija, uključujući i autonomne automobile i strojeve te industrijske robote.

  Jensen Huang “Predvidio je AI maniju prije više od 10 godina”: Ovo je najpopularniji izvršni direktor na svijetu

Partnerstvo su na Tech Dayju u Tajvanu najavili izvršni direktori ovih kompanija, Jensen Huang iz Nvidije i Young Liu iz Foxconna. Pri tome su naglasili kako će se u AI tvornici obrađivati velika količina podataka u vrijedne AI modele i informacije.

Gradimo potpuni end-to-end sustav gdje s jedne strane, gradite napredne električne automobile, s AI mozgom koji omogućuje interakciju s vozačima i putnicima, kao i autonomnu vožnju, nadopunjen s AI tvornicom koja razvija softver za taj automobil, objasnio je Huang. Dodao je kako će takav automobil prikupiti gomilu podataka i ti će podaci ponovno ići u njihovu AI tvornicu u kojoj će se, na temelju njih, poboljšati softver i s takvim softverom nadograditi cijela AI flota.

Podsjetimo, ove kompanije još su početkom godine najavile partnerstvo za razvoj platforme za autonomna vozila, a sada je to partnerstvo dodatno prošireno. Foxconnove platforme za električna vozila koje kompanija razvija za svoje partnere iz automobilske industrije bit će napravljena korištenjem Nvidijine platforme Drive Hyperion 9 koja, pored nove generacije čipova Drive Thor, uključuje i senzore, kamere, radare, lidar i ultrazvučne senzore važne za autonomnu vožnju.

  Jensen Huang Smatraju ga vizionarom i uspoređuju s Elonom Muskom: Njegova kompanija uskoro će vrijediti bilijun dolara

AI tvornice koristit će se i za druge stvari pored autonomnih automobila te je izvršni direktor Foxconna rekao kako će im pomoći u ostvarenju njihova cilja, a to je tranzicija iz proizvodne kompanije u tvrtku koja nudi platformska rješenje skaliranjem umjetne inteligencije u različitim industrijama. Pri tome je posebno istaknuo tri industrije - pametna električna vozila, pametne gradove i pametnu proizvodnju. U budućnosti, svaka industrija, svaka kompanija imat će AI tvornicu, naglasio Liu i dodao kako će takve tvornice primati podatke, a izbacivat će - inteligenciju.

Izvor: SCMP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti