“Predvidio je AI maniju prije više od 10 godina”: Ovo je najpopularniji izvršni direktor na svijetu

Na krilima umjetne inteligencije vrijednost kompanije ove je godine premašila bilijun dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2023. / 15:26

Jensen Huang (Foto: Afp)

Iza Nvidije je fantastična godina tijekom koje je cijena dionice porasla sa 143 dolara na skoro 470 dolara koliko je iznosila jučer, a tržišna vrijednost tvrtke premašila je bilijun dolara. Razlog takvog uspjeha leži u umjetnoj inteligenciji, odnosno Nvidijinim čipovima za AI koje kompanije masovno koriste za razvoj i treniranje ove tehnologije.

Jensen Huang Smatraju ga vizionarom i uspoređuju s Elonom Muskom: Njegova kompanija uskoro će vrijediti bilijun dolara

S takvim razvojem situacije i više je nego zadovoljan izvršni direktor kompanije Jensen Huang, a još jedna razlog njegova zadovoljstva jest i nedavno provedena anketa provedena među korisnicima profesionalne društvene mreže Blind. Cilj ankete bio saznati zadovoljstvo zaposlenika svojih šefovima, odnosno kako su to naveli u upitniku, odobravaju li zaposlenici način na koji izvršni direktori njihovih kompanija upravljaju tvrtkom i obavljaju svoj posao. Prvo mjesto na tom popisu, kao CEO kojem zaposlenici najviše vjeruju u načinu na koji vodi kompaniju zaslužio je upravo Huang.

On je dobio najveći postotak odobravanja načina na koji vodi kompaniju i to od čak 96 posto. Jedan od komentara koji najbolje opisuju Huanga, a napisao ga je jedan zaposlenik Nvidije na Blindu jest: Predvidio je AI maniju prije više od deset godina. U potpunosti mu vjerujem. Također, kada su prošle godine pljuštali otkazi u brojnim tehnološkim kompanijama, a Nvidija nije poslovala u skladu s očekivanjima, Huang je tada zaposlenicima poručio da, ne samo da neće biti otpuštanja, već će neki dobiti i povišice.

Na listi top pet izvršnih direktora nalazi se još jedno dobro poznato lice svima koji prate tehnologiju. Riječ je o Timu Cooku koji se nalazi na četvrtom mjestu sa stupnjem odobravanja od 83 posto, dok se ispred njega nalaze Doug McMillon iz Walmarta (88 posto) i Nikesh Arora iz Palo Alto Networksa (84 posto).

Ove brojke pokazuju visok stupanj povjerenja zaposlenika u njih, kao i njihove sposobnosti da uspješno vode kompaniju u uvijek turbulentnom i dinamičnom poslovnim okruženju. S druge strane, postoje i osobe koje ne samo da ne uživaju povjerenje većine, već njihov način upravljanja tvrtke nitko ne odobrava.

Nema povjerenja u lidere velikih tehnoloških kompanija

Ta “čast” pripala je izvršnom direktoru Western Digitala Davidu Goeckeleru i Eriku Nordstromu iz Nordstroma - obojica su od svojih zaposlenika dobili nula posto odobravanja načinom na koji vladaju kompanijom, pri čemu treba naglasiti da su obje kompanije nedavno najavile otkaze. Nešto bolje, ali također jako loše stoje i izvršni direktori popularnih društvenih mreža. Linda Yaccarino, koju ju je Musk nedavno postavio na čelno mjesto Twittera, odnosno platforme X ima 4 posto, dok samo tri posto zaposlenika Snapa podržava Evana Spiegela i način na koji vodi tvrtku.

Nvidijin demo korištenja AI tehnologije za NPC likove u računalnim igrama VIDEO Nvidia pokazala viziju budućnosti računalnih igara, pogledajte o čemu je riječ

Što se tiče drugih izvršnih direktora velikih tehnoloških kompanija, oni ne mogu biti previše zadovoljni s načinom na koji njihovi zaposlenici odobravaju njihov rad. Novi CEO Amazona Andy Jassy tako je dobio samo 10 posto glasova zaposlenika kompanije, Sundar Pichai iz Googlea, odnosno Alphabeta 26 posto, Satya Nadella iz Microsofta dobio je 30, a Zuckerberg 45 posto.

Izvor: Blind
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti