Zahvaljujući AI-u udvostručili su prihode, a cijena dionice porasla im je 220 posto od početka godine

Prihodi kompanije iz Silicijske doline porasli su na 13,5 milijardi dolara u drugom tromjesečju, dok je dobit skočila na 6,2 milijarde dolara.

Hina/B.V. | 24.08.2023. / 11:10

Treniranje AI (Foto: Getty Images)

Američki proizvođač čipova Nvidia udvostručio je u proteklom tromjesečju svoje prihode u odnosu na isto lanjsko razdoblje i povećao procjene rasta u idućem razdoblju, zahvaljujući brzom razvoju umjetne inteligencije (AI).

Prihodi kompanije iz Silicijske doline porasli su na 13,5 milijardi dolara u drugom tromjesečju. Dobit je, pak, skočila na 6,2 milijarde dolara, sa 656 milijuna dolara u istom lanjskom tromjesečju, objavila je Nvidia u srijedu.

Jensen Huang Smatraju ga vizionarom i uspoređuju s Elonom Muskom: Njegova kompanija uskoro će vrijediti bilijun dolara

To su bolji rezultati nego što su analitičari očekivali, a veće su i procjene poslovanja za treće poslovno tromjesečje do kraja listopada. Nvidia očekuje daljnji rast prodaje na oko 16 milijardi dolara.

Nvidijin demo korištenja AI tehnologije za NPC likove u računalnim igrama VIDEO Nvidia pokazala viziju budućnosti računalnih igara, pogledajte o čemu je riječ

Nova računalna era

Počela je nova računalna era, poručio je Jensen Huang, izvršni direktor Nvidije, ističući globalni pomak prema ubrzanom računalstvu i generativnoj umjetnoj inteligenciji.

Iznimna izvedba prvenstveno se pripisuje Nvidijinom poslovanju s podatkovnim centrima, posebice čipovima s umjetnom inteligencijom, gdje je prihod premašio 10,3 milijardi dolara, što je značajan porast od preko 170 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pružatelji usluga računalstva u oblaku i velike potrošačke internetske tvrtke potaknule su ovaj rast usvajanjem naprednih procesora tvrtke.

Mnoge aplikacije za umjetnu inteligenciju izvode se u podatkovnim centrima, pa stoga raste potražnja za Nvidijinim čipovima. Prihodi od grafičkih kartica za kompjutorske igre porasli su, pak, za 22 posto, na 2,49 milijardi dolara.

U 2023. godini Nvidijina tržišna vrijednost katapultirala se na više od bilijun dolara, budući da se vrijednost njezinih dionica više nego utrostručila, pozicionirajući je kao petu američku tvrtku kojom se javno trguje koja je postala članica "Kluba od bilijun dolara", uz Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon.

Sarah Kunst, direktorica Cleo Capitala, investicijske tvrtke za startupove, podijelila je svoju fascinaciju prevladavajućim entuzijazmom oko Nvidije.

Proizvode čipove jako dugo i tek je zadnjih nekoliko godina tržište to nekako shvatilo, rekla je Kunst.

U početku poznat po proizvodnji grafičkih procesorskih jedinica za računalne igre, Nvidijin hardver sada je postao okosnica većine AI aplikacija. Drži dominantnih 95 posto udjela na tržištu strojnog učenja, što je značajna transformacija od njegovih početaka.

Značajno je da je OpenAI-jev ChatGPT razvijen korištenjem klastera od 10.000 Nvidijinih grafičkih procesorskih jedinica smještenih u Microsoftovo superračunalo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti